Tenisçi dirseği veya tıptaki adıyla lateral epikondilit ön kol kaslarında meydana gelen hasarla ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Ağrılı bir rahatsızlık olan tenisçi dirseği erken tanı ile cerrahi müdahaleye gerek kalmadan tedavi edilebilir. Hastalığın ameliyatsız tedavisinde başta fizik tedavi egzersizleri olmak üzere dinlenme, ağrı yönetimi için ilaç kullanımı, enjeksiyon gibi uygulamalar etkili olmaktadır. Bu yöntemlerin sonuç vermediği vakalarda ise cerrahi tedavi gerekebilmektedir.
Tenisçi dirseği nedir?
Tenisçi dirseği tekrarlayan kol ve bilek hareketlerinin lateral epikondil adı verilen kasların tutunma noktasındaki çevre dokulara hasar vermesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Tıbbi adı lateral epikondilit olan tenisçi dirseği ağrılı bir hastalıktır.
Bu hastalık sadece tenis yapan sporcular da değil herkeste görülebilir. Dirsek tendonları bilek ve ön kolun aşırı kullanımına bağlı olarak tahriş olur veya yırtılabilir. Bunun sonucunda da tenisçi dirseği gelişir. Hasar ve yırtılmalara rağmen ön kolun aşırı kullanımı devam ederse bölgede ödem meydana gelebilir.
Tenisçi dirseği ile birlikte sık anılan bir diğer rahatsızlık da golfçü dirseğidir. Lateral epikondilit dirseğin dış tarafında ortaya çıkarken; golfçü dirseği olarak tanımlanan medial epikondilit ise benzer problemin dirseğin iç kısmında görülmesidir.
Tenisçi dirseği neden olur?
Tekrarlayan kol hareketleri ön kol kaslarının yorulmasına ve tendona aşırı yük binmesine yol açar. Bu durum tendonların hasar almasına veya yırtılmasına neden olur. Bu durum tenisçi dirseği olarak tanımlanır.
- Tekrarlayan kol hareketleri
- Kol veya dirsek travmaları ve yaralanmalar
- Kas zayıflığı
- Bazı spor branşları (Tenis, yüzme, badminton vb.)
- Bilek ve kol hareketlerinin sürekli tekrarlandığı işler (marangozluk, tesisatçılık, mouse ve klavye kullanımı, dikiş dikme, keman çalma, temizlik vb.)
- Yaş (30 ila 50 yaş aralığında görülme sıklığı artar)
Nadiren tenisçi dirseği belirli bir nedene bağlı olmadan gelişebilir. Bu durum idiyopatik tenisçi dirseği olarak ifade edilir.
Tenisçi Dirseği Belirtileri Nelerdir?
Tenisçi dirseğinin belirtileri kişiden kişiye ve tendon hasarının seviyesine göre değişebilir. Dirsek ağrısı bu hastalığın en tipik belirtisidir. Ağrı şikayeti özellikle el bileği ve ön kolun hareketleri ile şiddetlenme eğilimi gösterir.
En yaygın görülen tenisçi dirseği belirtileri şöyle sıralanabilir:
- Dirsek dışını tutan şiddetli ağrı ve hassasiyet
- Kavrama gibi el hareketlerini yaparken ağrı
- Dirsekten, el ve bilek ile kola yayılan ağrı
- Sabah yapılan hareketlerden sonra ağrının şiddetlenmesi
- Güçsüzlük
- Dirsek bölgesindeki kaslarda sertleşme ve şişlik
Tenisçi dirseği tanısı nasıl konur?
Tenisçi dirseği şikayeti ile ortopedi hekimine başvuran hastaların öncelikle öyküsü dinlenir. Ardından doktor tarafından fizik muayene gerçekleştirilir. Kimi hastalarda kesin tanı için röntgen ve manyetik rezonans (MR) görüntüleme yöntemleri de istenebilir.
Tenisçi dirseği nasıl tedavi edilir?
Tenisçi dirseği tedavisi ilk aşamada dinlenmeyi içerir. Hastaların birkaç hafta hasarlı el bileğini ve kolu gerekmedikçe kullanmamaları önemlidir. Bu süreçte özellikle zorlayıcı hareketler yapılmamalıdır. Hareketin kısıtlanması için atel de kullanılabilir.
Bölgedeki enflamasyon, şişlik ve ağrı gibi şikayetlerin hafifletilmesi için doktor tarafından ağrı kesici ilaçlar reçete edilebilir. Ayrıca soğuk buz uygulaması da ağrı ve ödeme iyi gelmektedir.
Fizik tedavi yöntemleri de tenisçi dirseği tedavisinde önemli rol oynamaktadır. Hastaya uygun fizik tedavi egzersizleri fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimi tarafından planlanır. Bu egzersizler düzenli yapıldığında etkili sonuç vermektedir. Ayrıca egzersiz dışında ısı tedavisi, ESWT (ekstrakorporeal şok dalga tedavisi), ultrason tedavisi gibi uygulamalar da ödem ve ağrının giderilmesi için yapılabilir.
Ağrı şikayetinin azaltılması için bölgesel enjeksiyon tedavisi de uygulanabilir.
Ev egzersizleri kapsamında bilek hareketleri, ön kol hareketleri ve dirsek hareketleri hekim tarafından gösterildiği şekilde yapılır. Örneğin bilek hareketlerinde dirsek, el bileği ve omuz aynı hizaya getirilir. El 90 derece açıyla duvara bastırılır.
Ameliyatsız yöntemlerle şikayetleri geçmeyen, 6 aydan uzun süren ve tenisçi dirseği ileri seviyede olan hastalar için tedavi cerrahi yöntemle yapılabilir. Uygun hastalarda artroskopi (kapalı cerrahi) yöntemi uygulanır. Tenisçi dirseği ameliyatı ile hasarlı ve yırtık tendonlar onarılır veya bölgeden alınır.