Lenfödem Masajı ve Bandajlama

Lenfödem Nedir, Nasıl Oluşur?

Lenfödem hastalığı genellikle kanser tedavisi gören ya da doğuştan lenf yetmezliği bulunan kimselerde görülmektedir. Lenfler; bağışıklık sistemimiz için en önemli silahlardan birisidir. Lenf hücrelerince üretilen lenf sıvısı lenf düğümleri adı verilen nodüllerden geçerek kana karışır. Lenfatik sistemin doğuştan gelen yetersizliği ya da kanser tedavisi esnasında özelikle radyoterapi tedavisi sonrasında zarar görmesi sistemin kararsız çalışmasına sebep olur. Lenf sıvıları nodüllerden geçemez ve dolayısı ile kana karışamaz. Sürekli üretilen lenf sıvısı kana karışamadığı için lenfatik sistemin yaygın olarak bulunduğu özellikle kol ve bacaklarda birikmeye başlar. Lenf sıvısının çeşitli nedenlerle vücutta anormal birikmesiyle oluşan hastalığa lenfödem denir. Meme kanseri tedavisinde koltuk altı ve rahim, yumurtalık, prostat kanserlerinde kasıklarda yer alan lenflere yapılan kanser tedavisi kol ve bacaklarda lenfödem oluşmasına yol açar. Kol ve bacak başta olmak üzere, boyun, karın ve akciğerde de lenfödem görülebilir.

Lenfödem Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Lenfödem hastalığı yavaş yavaş ilerlediği için ilk etapta belirgin bir şişlik görülemeyebilir. Ancak hastalardan alınan bilgi ışığında kendilerinde hissettikleri bazı değişimler lenfödem belirtileri oluştuğunu doktor muayenesi öncesi ortaya koyabilir. Kol ve bacaklarda hareketlerin zayıflaması, dışarıdan belirgin olmasa da şişlik ve dolgunluk hissi, lokal ağrılar, kol ve bacakların ağırlaşması, karıncalanma ve uyuşma, ufak çaplı şişlikler, kızarıklıklar, parmak ya da kola takılan aksesuarların sıkmaya başlaması (yüzük, saat, bileklik, bilezik vb.) gibi birçok belirti lenfödem hastalığının habercisi olabilir. Teşhis ve tanısında kan tahlilleri, toplar damarların değerlendirilmesi, lenfosintigrafi ve lenfatik MRI tetkiklerine başvurulur. Lenfödem hastalığının tıbbi tanı ve tedavi süreci uzman hekimlerce hasta ve vaka özelinde yürütülmektedir. Fizik tedavi ile kontrol altına alınabilen lenfödem hastalığının tedavisinde manuel lenf drenajı, kompresyon bandajları, cilt bakımı ve egzersiz gibi yöntemler kullanılabilir. Özellikle lenfödem masajı ve bandajlama yöntemi başarılı ve tatmin edici sonuçlar sunmasıyla öne çıkmaktadır.

Lenfödem Masajı ve Bandajlama 2

Lenfödem Tedavisinde Lenfödem Masajı Ve Bandajlama

Lenfatik sistemin doğuştan yetersiz olması ya da kanser tedavileri sonrası özellikle koltuk altı ve kasıklarda yer alan lenflere müdahale edilmesiyle meydana gelen lenfödem hastalığının tedavisinde en etkin yöntemlerden birisi lenfödem masajı ve bandajlamadır. Hastalığın doğuştan gelmesi ya da sonradan oluşması lenfödem masajı ve bandajlama tedavisinin uygulanması için engel değildir. Bu yöntemle gerçekleştirilen lenfödem tedavisi ile özellikle kol, bacak, karın ve boyunda meydana gelen lenfödem hastalığında ciddi anlamda başarı sağlanmaktadır. Başarılı bir tedavi yöntemi olmasının yanı sıra cerrahi ya da ağrılı bir tedavi olmaması sebebiyle lenfödem masajı ve bandajlama tedavisi rahatlıkla uygulanabilmektedir. Özellikle kanser tedavisi gören hastalar lenfödem masajı ve bandajlama tedavisini de tedavi programlarına eklerlerse kanser tedavileri sonrası lenfödem hastalığına yakalanma risklerini düşürmeleri muhtemeldir.