Kronik Pelvik Ağrı Nedir?
Kronik pelvik ağrı, göbek deliğinin altı ve kalçaların üstündeki pelvik bölgede hissedilen uzun süreli ağrıdır. Pelvik ağrısı en az 6 ay sürerse kronik olarak kabul edilir. Ağrı sabit olabilir veya gelip gidebilir. Sönük veya daha keskin olabileceği gibi, hafif veya günlük aktiviteleri engelleyecek kadar ağır da olabilir.
Kronik Pelvik Ağrılar Neden Olur?
Birçok farklı durum, kronik pelvik ağrıya neden olabilir. Herkesin benzer semptomları olabilir ve bu durum, kadın hastalıkları ve doğum hekiminin ağrının kaynağını bulmasını zorlaştırır. Ana semptom altı aydan fazla süren ağrıdır. Semptomlarınızı anlamak size ve doktorunuza kronik pelvik ağrınızın nedenini veya nedenlerini saptamaya yardımcı olabilir. Bazı nedenler ve ilgili semptomları şu şekilde özetlenebilir:
Endometriozis (Çikolata kisti)
Endometriozis, her 10 kadından 1’inde görülen ağrılı kronik bir hastalıktır. Rahim iç duvarının rahim dışında yerleşmesini ifade eden bu hastalıkta, uterusun iç kısmında bulunan endometrium dokusunu oluşturan hücreler, uterusun dışında (yumurtalıklar, mesane veya rektum gibi organlar üzerinde) büyür.
Başlıca belirtileri:
- Adet öncesi veya sırasında pelvik ağrı veya kramplar
- Cinsel ilişki sırasında veya sonrasında ağrı
- Ağrılı bağırsak hareketleri
- Adet döneminde rektal kanama
Adenomyozis
Adenomyozis, endometriozise benzer. Normalde uterusun içinde bulunan hücreler uterus duvarının kas dokusunu (miyometriyum) istila eder.
Başlıca belirtileri:
- Adet döneminde ağrı
- Mesane veya rektumda baskı hissi
- Ağır geçen adet dönemi
- Normalden daha uzun süren adet dönemi
İnterstisyel Sistit (Ağrılı Mesane Sendromu)
İnterstisyel sistit, kadınları genellikle 30’lu ve 40’lı yaşlarında etkileme eğiliminde olan bir mesane iltihabı hastalığıdır.
Başlıca belirtileri:
- Çok sık tekrarlayan acil ve sık idrara çıkma isteği
- İdrar yaparken rahatsızlık
- Cinsel ilişki sırasında ağrı
Kronik Pelvik Ağrı Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavi ağrının -saptanabilen- nedenine bağlıdır. Kadın hastalıkları ve doğum hekiminiz, yaptığı test ve muayeneler sonucunda sizin için hangi tedavinin uygun olacağını belirleyecektir. Sıklıkla başvurulan tedavi seçenekleri şöyle sıralanabilir:
- Ovülasyonu (yumurtlamayı) durdurma. Bu, doğum kontrol hapları veya enjeksiyonları ile yapılabilir.
- Steroid olmayan, anti-inflamatuar ağrı kesiciler.
- Gevşeme egzersizleri, biofeedback ve fizik tedavi.
- Duruş değiştirme
- Düzenli fiziksel aktivite
- Antibiyotikler
- Nadiren de olsa (pelvikte anormallik tespit edilmesi durumunda), cerrahi müdahale
Kronik Pelvik Ağrıların Tedavisinde Fizik Tedavinin Rolü
Pelvik taban fizik tedavisi, çeşitli işlevlerden sorumlu olan pelvik taban kas grubu üzerinde çalışır. Bu çalışma pelvik ağrının hafiflemesini sağlar, bağırsak ve mesane kontrolüne yardımcı olur ve cinsel uyarılma ve orgazma katkıda bulunur.
Pelvik taban fizyoterapisinde kullanılan başlıca teknikler şunlardır:
Eğitim: Kadın hastaların pelvik anatomileri ve farklı bileşenlerin tek başına ve birlikte nasıl çalıştığı hakkında daha fazla bilgi edinmeleri gerekebilir. Ayrıca alışkanlıkların veya hijyenin semptomlarını nasıl etkilediğini öğrenmeleri gerekebilir.
Pelvik taban egzersizleri: Hastalara pelvik taban kaslarının diğer kaslarla ilişkili olarak nasıl kasılmaları ve gevşemeleri öğretilir. Ayrıca egzersizleri daha etkili hale getirmek için nefes alma ve zamanlama teknikleri öğretilir. Bu tür egzersizler sıkı kasları gevşetebilir, zayıf olanları güçlendirebilir ve esnekliği artırabilir.
Manuel terapi: Duruş, kan dolaşımı ve hareketliliğe yardımcı olmak için uygulamalı masaj veya germe egzersizleri şeklinde yapılır.
Elektriksel stimülasyon: Hastalara kas kasılmalarını nasıl koordine edeceklerini öğretmek için düşük voltajlı bir elektrik akımı kullanılabilir.