Karpal Tünel Sendromu | FİZİREM AYDIN

Karpal Tünel Sendromu

/Karpal Tünel Sendromu
Karpal Tünel Sendromu2020-08-11T15:12:48+03:00

KARPAL TÜNEL SENDROMU

Karpal Tünel Sendromu el bileğinden geçen en büyük sinir olan median sinirin, geçtiği kanal içinde sıkışması sonucu bir ya da iki elde 3 parmağın hareketlerini kısıtlayan, ağrı ve uyuşukluk şikayetlerine yol açan bir rahatsızlıktır.

Karpal tünel sendromu

Karpal Tünel Sendromu Nedenleri

Kişinin bilek kanalının doğuştan ileri gelen sebeplerden ötürü dar olması karpal tünel sendromu hastalığına yakalanması ihtimalini arttırmaktadır. Bu kişiler karpal tünel sendromuna yatkındırlar. Obezite ve aşırı kilo, alkol tüketiminin aşırı derecede olması, diyabet, damar hastalıkları ve damardaki yapısal bozukluklar kişinin bu sendroma yakalanma riskini arttırmaktadır. Karpal tünel sendromuna basınç artışı sebep olmaktadır. Bu basınç elin pozisyonuna göre değişiklik gösterebilir. Kırıklar sonrasında oluşan kronik basılar, kiriş kılıflarının enfeksiyonları kanalda mekanik olarak daralmalara neden olur. Kılıf tümörleri, avuç içi enfeksiyonları, sinir bası belirtileri ortaya çıkarır. İş yerindeki birtakım sebepler vakaların çoğunda önemli rol sahibidir. Ellerini sıklıkla aynı hareketlere maruz bırakan bazı meslek gurupları (marangozlar, kasaplar, tenisçiler, sık bulaşık yıkayanlar, berber ve kuaförler, aşçılar vb.) sendroma daha yatkındırlar çünkü sık tekrar eden ve güç gerektiren bu meslekler diğer meslek gruplarına nazaran daha riskli bir konumdadır. Kadınlarda ise hamilelikte görülür ancak geçici bir durumdur. Doğumdan birkaç hafta sonra semptomlar geçer ve normalleşir. Karpal tünel sendromunun oluşmasında bazı başka hastalıkların da önemli rolü vardır. Romatoid artrit, amiloidoz, damar rahatsızlıkları, tendon iltihapları bu hastalıklara birkaç örnektir.

 

Karpal Tünel Sendromu Belirtileri

Özellikle gece uyurken tamamen hareketsizleşen ellerde şişme, karıncalanma ve uyuşma ile hasta uykusundan uyanır. Parmaklarda şişlik ve sertleşme hissi söz konusudur. Ancak bu hisler fiziksel değildir ve gerçekte öyle bir durum söz konusu değildir. Sadece hasta öyle hisseder. Hastalar bir takım esnetme ve el hareketleri ile (ellerini silkeleme) rahatlar. Ancak sıklıkla tekrar etmesi uyku bölünmelerine yol açar ve uykusuzluğa dayanan birçok rahatsızlığa sebep olur. Özellikle ev işleriyle uğraşan ev hanımlarında şikâyet had safhadadır. Eğer tedavi edilmezse ve ihmal edilirse el kaslarının erimesine ve kuvvet kaybına yol açar.

 

Karpal Tünel Sendromunun Tanısı Nedir?

Karpal tünel sendromunun tanısında kullanılan en etkin yöntem refleks çekicidir. Hekim el bileğine refleks çekiciyle vurur ve hasta elektrik çarpmış gibi bir his duyar. EMG testi hastalığın büyük oranda tanısını sağlar. Bu yöntemler doğru bir şekilde değerlendirildiğinde diğer yöntemlere gerek kalmaz. Nadiren MR görüntüleme tekniği tanı koymada faydalı olabilir.

 

Karpal Tünel Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

  • KONSERVATİF TEDAVİ: Bilekleri sabitleyen ve parmakları serbest bırakan istirahat bileklikleri tedavide kullanılan en iyi yöntemlerdendir. Hastanın geceyi rahat bir şekilde geçirmesi gibi birçok faydası bulunmaktadır. Karpal kanala kortizon enjekte etmek de alternatif bir konservatif tedavi uygulamasıdır. Bu enjeksiyon tedavisinde rahatlama sağlanır ve semptomlar uzun süre ortadan kalkar. Ağızdan alınan kortizon ilaçları da iyi gelebilmektedir.
  • FİZİK TEDAVİ: Karpal tünel sendromu tedavisinde kullanılan fizik tedavi yöntemleri yüzeysel ve derin ısıtıcılar, TENS gibi ağrı kesici elektrik akımları, sinirin uyarılabilirliğini arttırıcı elektrik akımları, lazer uygulamaları, tendon gevşetme egzersizleridir. Bu yöntemler ile sinire olan baskının azaltılması ve sinirin daha iyi beslenerek şikayetlerin gerilemesi amaçlanmaktadır.

Uzman hekimler, fizik tedavi sürecinin nasıl planlanacağına hasta özelinde karar verir. Kas gücü kaybı olmadan erken dönemde başlatılan fizik tedavide etkinlik daha fazla olmaktadır. Hastaların büyük çoğunluğu fizik tedavi ile rahatlatılabilmektedir. Ayrıca hastaların bazı hareketlerin sık tekrarlanmasından kaçınması da önemlidir.

 

CERRAHİ MÜDAHALE

İlaç ve diğer tedavi yöntemleri ile şikayetleri geçmeyen hastaya sendrom daha fazla ilerlemeden ve büyük çaplı hasara yol açmadan cerrahi müdahale gerçekleştirilmelidir. Uzman hekim, cerrahi tedavi ile sinir üzerindeki basıyı ortadan kaldırdığı için ağrı ve rahatsızlık şikâyetleri biter. Çok ağır bir ameliyat olmayıp hasta yatış yapmadan aynı gün taburcu edilir. Ameliyat lokal anestezi ile yapılır.

Ameliyat sonrası da fizik tedavi uygulanması hastalığın daha erken ve sorunsuz atlatılmasında oldukça yararlıdır.

Konu ile ilgili Bloglarımız