Kuyruk Sokumu Ağrısı Nedir?
Kuyruk sokumu olarak da bilinen koksiks kemiği, omurganın dibinde bulunan kısaltılmış kuyruğa benzeyen küçük, üçgen bir kemiktir. Üç ila beş koksigeal omur veya omurga kemiklerinden oluşur. Kuyruk sokumu, tendonlar, bağlar ve kaslar için bir bağlanma yeridir. Ayrıca pelvik tabanın bazı kaslarının bir yerleştirme noktası olarak işlev görür. Leğen kemiğinin içindeki organları alttan destekleyen kasların yapışma noktası olan kuyruk sokumu, aynı zamanda bir kişiyi oturma pozisyonundayken destekleme ve stabilize etme işlevi görür.
Kuyruk sokumu ağrısı bariz bir yaralanmadan sonra aniden ortaya çıkabileceği gibi zaman içinde belirgin bir neden bağlı olmaksızın da gelişebilir.
Ağrı kalçalara, uyluklara ve hatta rektuma yayılabilir. Oturmayı zorlaştırabilir, egzersiz esnasında rahatsızlık yaratabilir ve hatta uykuyu bozabilir. Doğru tedavi yönetimi ile kuyruk sokumu ağrısı yönetilerek ağrıdan olumsuz etkilenen yaşam kalitesi yeniden artırılabilir.
Kuyruk Sokumu Ağrısı Neden Olur?
Omurganın altındaki kemik yapısında veya çevresinde meydana gelen kuyruk sokumu ağrısı, düşmeye bağlı travma, sert veya dar bir yüzeyde uzun süre oturma, dejeneratif eklem değişiklikleri, pelvik taban fonksiyon bozukluğu, levator sendromu veya vajinal doğum gibi nedenlerden kaynaklanabilir.
Kuyruk sokumu ağrısı, uzun süre oturma, oturma pozisyonundan ayakta durma pozisyonuna geçme veya uzun süre ayakta durma gibi belirli aktiviteler sırasında tipik olarak keskinleşir. Bağırsak hareketleri, dışkılama ve cinsel ilişki sırasında da ağrı artabilir. Kadınlarda görülen kuyruk sokumu ağrısı adet dönemlerinde de oldukça rahatsız edici olabilir.
Kuyruk Sokumu Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
Kuyruk sokumu ağrısı genellikle birkaç hafta veya ay içinde kendi kendine geçer. Uzun süreli ağrılarda doktorunuza danışmanız önemlidir. Doktorunuz diğer koşulları ekarte etmek için rektal muayene yapabilir, kırık, dejeneratif değişiklikler veya nadiren bir tümör olup olmadığını öğrenmek için röntgen haricinde manyetik rezonans görüntüleme (MRI) yaptırmanızı da önerebilir.
Kuyruk sokumu ağrısı için sıklıkla başvurulan tedaviler şunlardır:
Fizik Tedavi: Bir fizyoterapist, pelvik taban rahatlatma egzersizleri yoluyla derin nefes ve tam gevşeme tekniklerinin nasıl yapıldığını gösterebilir ve ağrıya iyi gelecek teknikleri öğretebilir.
Masaj Terapisi: Kuyruk sokumuna bağlı kaslara masaj yapmak ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.
İlaç: Kuyruk sokumu bölgesine yapılan lokal bir anestezi enjeksiyonu birkaç hafta boyunca ağrıyı hafifletebilir. Bazı antidepresanlar veya anti-epileptik ilaçlar da kuyruk sokumu ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Ameliyat: Koksigektomi olarak bilinen bu prosedürde kuyruk sokumu cerrahi müdahale ile çıkarılır. Kuyruk sokumu ağrısında cerrahi müdahale seçeneği genellikle diğer tüm tedaviler başarısız olduğunda önerilir.
Kuyruk Sokumu Ağrısı Tedavisinde Fizik Tedavinin Rolü
Kuyruk sokumu ağrısı genellikle destekleyici bir bakım ile haftalar veya aylar içinde düzelse de bazen inatçı olabilir. İyileşme süresini hızlandıran pelvik taban fizik tedavisi, kuyruk sokumu konumlandırmasını geliştirmeye ve pelvik taban kas tonusunu (gerginliğini) azaltmaya yardımcı olur. Biofeedback, manuel terapi ve terapötik egzersizler, kuyruk sokumu ağrısı problemi için fizik tedavide kullanılan tedavi tekniklerinden bazılarıdır. Merkezimizdeki pelvik taban tedavilerinde uzmanlaşmış fizyoterapistlerimiz, kuyruk sokumu ağrısı olan hastaların ağrısının azaltılmasına ve kuyruk sokumu bölgesinin normal işlevine ağrı yaratmayacak şekilde geri dönmesine yardımcı olmaktadır.