Mesane Ağrısı Nedir?
Mesane ağrısı sendromu mesaneyi etkileyen kronik (uzun süreli) bir ağrı durumudur. Mesane ağrısı, kadınları erkeklerden daha fazla etkiler. Bazı kadınların depresyon gibi diğer sağlık sorunlarına yol açabilecek ciddi semptomları vardır. Mesane ağrısının kesin bir tedavisi yoktur ancak ağrı dahil olmak üzere tüm belirtilerinizi hafifletmeye ve iyileştirmeye yardımcı olacak tedavi seçenekleri mevcuttur.
Mesane Ağrısının Belirtileri Nelerdir?
Mesane, idrarı böbreklerden alıp vücuttan dışarı çıkana kadar tutan organdır. Mesane ağrısı, belirli bir sağlık problemiyle ilişkili bir grup semptomdan ileri gelir. Hastalığın tanı ve tedavi süreci, bağlantılı hastalıkları tespit edebilmek için detaylı araştırma gerektirir, çünkü mesane ağrısının idrar yolu enfeksiyonundan kronik mesane iltihabına veya böbrek sorunlarına hatta mesane kanseri gibi ciddi rahatsızlıklara kadar çeşitli olası nedenleri olabilir. Örneğin ağrı ile beraber idrarda kan semptomunun görünmesi mesane kanseri taraması yapılmasını gerektirebilir. Mesane ağrısı sendromu olan kadınlar pelvislerinde, genital bölgelerinde veya vücutlarının diğer bölgelerinde başka ağrı türlerine sahip olabilir.
Mesane ağrısı sendromunun başlıca belirtileri şunlardır:
- Alt karın bölgesinde ağrı veya rahatsızlık. Mesane dolarken ağrı daha da kötüleşebilir. Mesaneyi boşaltırken ağrınız kısa bir süre için kaybolabilir.
- Acil ve sık idrara çıkma isteği. Mesane ağrısı yaşayan çoğu kadın, günde dört ila yedi kez idrara çıkar. Şiddetli mesane ağrısı yaşayan kişiler, gece de dahil olmak üzere günde 40 kez idrara çıkabilir.
- Mesane, üretra, vulva, vajina veya rektumda ağrı, basınç veya hassasiyet
- Pelvik taban kaslarında ağrı
- Adet döneminde yoğunlaşan ağrı
- Cinsel ilişki sırasında ağrı
Mesane Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
Birçok insan mesane ağrısını hafifletebilmek için öncelikle evde uygulayabileceği tedavilere odaklanır. Bazen, yediklerinizi değiştirerek bile hastalığın semptomlarının ortadan kalkmasını sağlayabilirsiniz. Ancak semptomlar, belli bir süre için ortadan kalksa bile oluşan risk faktörleri nedeniyle günler veya yıllar sonra geri dönebilir.
Belirtileriniz düzelmezse, doktorunuzun önerebileceği tedaviler şunları içerecektir:
Fizik Tedavi: Mesane ağrısı sendromu tanısı konan ağrının bir kısmı veya tamamı pelvik tabandaki spazm, alt karın veya sırt kaslarından kaynaklanabilir. Pelvik taban bozuklukları konusunda uzmanlaşmış bir fizyoterapist, size güçlendirme ve rahatlama tekniklerini öğreterek ağrının tedavisine yardımcı olabilir.
İlaçlar: Doktorunuzun reçete edeceği ağrı kesiciler, idrar yapma isteğini baskılayıcı ilaçlar ve ağrı yönetiminde bazı durumlarda tercih edilebilen alerji veya depresyon tedavisi ilaçları, mesane ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Mesane banyosu: Mesane banyosu sırasında doktorunuz mesane içine sıvı veya çözelti doldurmak için bir kateter kullanır. Sıvı, boşaltılmadan önce mesanenizin içini yaklaşık 15 dakika yıkar. Mesane banyosu, mesane ağrısına ve idrar yapma ihtiyacına neden olan kas spazmlarını önlemeye yardımcı olabilir.
Sinir stimülasyonu (uyarılması): Doktorunuz mesanedeki sinirlere hafif elektrik darbeleri göndermek suretiyle kan akışını artırabilir ve mesanenin kontrolüne yardımcı olan kasları güçlendirebilir.
Botox enjeksiyonları: Doktorunuz mesanenin gevşemesine ve daha fazla idrar depolamasına yardımcı olmak için mesane astarındaki kas içine veya spazmdaysa pelvik taban kaslarına botulinum toksini (Botox) enjekte edebilir.
Ameliyat: Diğer tedaviler işe yaramadıysa, doktorunuz mesaneyi veya mesanenin parçalarını çıkarmak için cerrahi müdahale önerebilir. Bu genellikle son ve en ciddi tedavi seçeneğidir.
Mesane Ağrısı Tedavisinde Fizik Tedavinin Rolü
Fizik tedavi müdahaleleri, ağrı azaltma, hasta eğitimi, mesane eğitimi ve pelvik tabanın, bacakların, sırtın ve karın kaslarının gevşemesi için kritik öneme sahiptir.
Merkezimizdeki fizyoterapistlerimiz tarafından mesanenizi yeniden eğitmenize ve hangi yiyeceklerin / içeceklerin belirtilerinizi kötüleştirebileceğini fark etmenize yardımcı olmak için bir mesane günlüğü tutulur. Pelvik taban disfonksiyonu ile ilişkili tetik noktalarını gevşetme ve rahatlatmanın yanı sıra, semptomlarınızı evde en aza indirmenize yardımcı olacak ipuçları sizinle paylaşılır. Yaşam kalitenizin artması ve ağrısız bir hayata adım atmanız için uygulanan fizik tedavi teknikleri, pelvik taban kas koordinasyonunu düzenlemeyi, mesane alışkanlıklarına yardımcı olmayı ve idrarda meydana gelen sorunları, idrar aciliyeti, sıklığı ve sızıntısı semptomlarını iyileştirmeyi hedefleyen kişiselleştirilmiş özel terapilerdir.