Spina Bifida (Meningomyelosel)

SPİNA BİFİDA (MENİNGOMYELOSEL)

Spina bifida diğer adıyla Meningomyelosel anne karnındaki bebeğin omurilik kanalı adı verilen bölgesinin açıkta kaldığı bir rahatsızlıktır. Nedenleri arasında folik asit eksikliğinin olabileceği düşünülse de pek çok başka nedenden ötürü de gelişebilir. Gebelik sırasında ortaya çıkan bir grup hastalıktan birisi olan Spina Bifida oldukça ciddi bir anomalidir. Nöral Tüp Defektleri adı verilen bu grup hastalıklar beyin ve omuriliğin henüz gelişim aşamasındayken meydana gelen kusurlarıdır. Spina Bifida çoğunlukla gebeliğin ilk ayında, henüz annenin hamileliğini bilmediği bir dönemde oluşur. Belirtileri çok değişken olmakla beraber rahatsızlığın ciddiyeti, omurganın durumu ve konumu söz konusu bulguları belirler. Hafif düzeydeki anormallikler herhangi olumsuz bir durum yaşatmazken ciddi boyuttaki sorunlar mesane kontrolünün yitirilmesi, kas zayıflığı hatta felç gibi birçok ciddi probleme yol açması muhtemeldir. Spina bifida ile doğan çocukların %80-90’ında hidrosefali gelişmektedir.

Spina bifida, basit ve özet bir ifadeyle omuriliği koruyan omurga kemiklerinin tam anlamıyla kapanmaması (açık omurga) nedeniyle sinir ve omuriliğin açıkta kalmasıdır.

Spina Bifida Neden Olur?

Spinal Bifida (Meningomyelosel) rahatsızlığına tam olarak neyin sebep olduğu henüz bilinmemektedir. Ancak nöral tüp defekti adı verilen beyin ve omuriliğin gelişimine bağlı doğum kusurları grubuna giren rahatsızlıklarda hastalığın aile bireylerinde görülmüş olması, folat ve folik asit eksikliği risk faktörleridir. Hamilelik planlayan kadınların en az 3 ay öncesinde kadın doğum uzmanına başvurarak folik asit takviyesine başlaması önerilmektedir. Beyaz ırk ve kadınlarda sıklıkla görülmektedir. Bunlar dışında annenin şeker hastası olması, obezite, kullanılan epilepsi ilaçları, vücut ısısı yüksek hamilelik geçirilmesi Spina bifida riskini arttırdığı bilinmektedir.

Spina Bifida Tedavisi Nasıl Yapılır?

Spina bifida olduğu teşhis edilen bir bebeğin tedavisinde ilk ve en önemli aşama uzman bir ekibin kontrolü ve takibi sağlamasıdır. Uzmanlar bebeğin yaşadığı rahatsızlığı ve ihtiyaçlarını karşılayacak bir plan oluşturur. Bebekler eğer myelomeningosel ile doğmuşlarsa, ilk günlerde sırtlarındaki kese ameliyat ile kapatılır. Bebek geliştikçe ve büyüdükçe ihtiyaçları değişir ve rahatsızlığında yeni komplikasyonlar görülmeye başlanır. Uzman ekipler bu durumu hesaplayarak planı geliştirir. Spina bifida, çocuk beyin cerrahisi, nörolog, nefrolog, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı gibi farklı branşlardan uzmanlar tarafından takip ve tedavisi yürütülen, multidisipliner (çok branşlı) yaklaşım gerektiren bir rahatsızlıktır.

SPİNA BİFİDA TEDAVİSİNDE FİZYOTERAPİ

Fizyoterapi, spina bifidalı hastaların özgür ve dışa bağımlı olmadan hareket edebilmesine yardımcı olan önemli bir tedavi yöntemidir. Fizyoterapinin nihai ve temel amacı hareket kabiliyetini arttırmak, oluşması muhtemel şekil bozukluklarını önlemek ve düzeltmek ve en önemlisi bacak kaslarını güçlendirmektir. Bacak kaslarının güçlendirilmesi için fizik tedavi ve rehabilitasyon uzman hekimi tarafından günlük egzersiz programı oluşturur. Öte yandan bacakları desteklemek ve güçlendirmek için ateller gerekebilir.