Sinirler vücudun tamamına yayılmış halde bulunan ve beyinle olan iletişimimizi sağlayan yapılardır. Sinir adını verdiğimiz bu yapılarda ortaya çıkan rahatsızlıklar hareket ve duyu problemlerine yol açarak hastaların yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir.
Sinirleri tutan yaygın rahatsızlıklardan biri olan sinir sıkışmaları sinir lifleri veya dokularının çeşitli nedenlerle baskı altında kalması durumudur. Sinirlerde fonksiyonel problemlere yol açabilen sıkışma ekseriyetle eklem bölgelerinde; özellikle de eller, kollar, bacaklar ve ayaklarda meydana gelir.
Kendini ağrı şikayeti, karıncalanma ve uyuşma hissi ile kuvvet kaybı gibi belirtilerle gösteren sinir sıkışması farklı tedavi yöntemleriyle iyileştirilebilmektedir.
Sinir sıkışması nedir?
Hareket ve duyu iletiminden sorumlu olan sinirler; beyin ve omurilik boyunca uzanan Merkezi Sinir Sistemi sinirleri ile omurilik ve beyinden vücudun çeşitli bölgelerine ulaşan Periferik Sinir Sistemi sinirleri olarak iki grupta değerlendirilir. Sinir sıkışması sinirlerin çevre dokular veya yapılarda meydana gelen problemler nedeniyle basınç altında kalması olarak ifade edilebilir.
Kıkırdak , tendon , bağ, kemik ve kas gibi yapıların şişme, büyüme gibi nedenlerle sinirlere bası yapması yani sinirleri sıkıştırması hastada ağrı başta olmak üzere birçok şikayete yol açar.
Sinir sıkışması bazı durumlarda kendiliğinden geçebilir ancak birçok vaka tedavi gerektirir. Bu durum tedavi edilmediğinde günlük basit aktivitelerin dahi yerine getirilmesini zorlaştırabilmektedir.
Sinir sıkışması neden olur?
Sinir sıkışmalarına yol açan birden çok faktör, durum veya hastalık bulunmaktadır.
En yaygın sinir sıkışması nedenleri ise şöyle sıralanabilir:
- Travma ve yaralanma
- Fıtık özellikle de bel fıtığı
- Postür ve oturuş bozuklukları
- Doğumsal anomaliler (Prenetal anomaliler)
- Genetik faktörler
- Ağır egzersiz ve travma riski yaratan sporlar
- Ağır kaldırma
- Diyabet (şeker hastalığı)
- Mesleki nedenlerle veya hobi amaçlı bir hareketin sürekli tekrarlanması
- Şeker hastalığı
- Tiroid bozuklukları
- Kist ve tümörler
- Eklem iltihabı (Romatoid artrit)
- Hamilelik
- Perimenopoz
- Obezite ve aşırı kilo
- Stres
Sinir sıkışması belirtileri nelerdir?
Sinir sıkışması belirtileri etkilenen bölgeye göre değişmekle birlikte ağrı en tipik semptom olarak değerlendirilmektedir.
Bunun yanı sıra görülen belirtiler şöyledir:
- Boyun bölgesini tutan sızı
- Omuz bölgesinde sızı hissi
- Sızı ve ağrı şiddetinin değişmesi
- Ağrı nedeniyle gece uykudan uyanma
- Etkilenen bölgede şişlik ve inflamasyon
- El ve parmaklarda hafif seviyeli his kaybı
- Sıkışma meydana gelen kaslarda zayıflama ve işlev sorunları
- Özellikle el, kol ve sırt bölgesinde güçsüzlük
- Hareket etmede zorlanma
- Uyuşma ve karıncalanma
- Yanma hissi
Sinir sıkışması türleri nelerdir?
En çok karşılaşılan sinir sıkışması türleri şöyle sıralanabilir:
- Karpal Tünel Sendromu: Median sinirin sıkışması karpal tünel sendromu olarak adlandırılır. Karpal tüneli el bileğini saran yapıdır. Bunun içinden el ve parmak hareketini ve hissini kontrol eden median siniri geçer. Genellikle karpal tünelde daralma veya median siniri çevreleyen dokularda şişme nedeniyle ortaya çıkar.
- Kubital tünel sendromu: Dirseğin iç kısmındaki kübital tünel adı verilen yapının içinden geçen ulnar sinirinin sıkışmasıdır. Kolda sinir sıkışması da denilen kübital tünel sendromu ulnar sinire çevre dokuların basınç uygulaması veya tünelin daralması nedeniyle meydana gelir.
- Meralgia Paresthetica: Bacakta görülen yaygın bir sinir sıkışması türüdür. Kalça kemiğinde yer alan lateral femoral kutanöz siniri sıkıştığında gelişen Meralgia Paresthetica genellikle uyluk bölgesinin dışı, kasık ve üst bacak arasındaki bölgeyi etkiler. Bunun sonucunda ağrı ve duyu kaybı gibi şikayetler gelişebilir.
- Peroneal sinir sıkışması: Bacağın dış kısmında dizin arkasında yer alan peroneal sinir, ayak bileği ve ayak parmaklarına uzanır. Peroneal sinir sıkışması ayağın ve ayak bileğinin hareketinden sorumlu olan bu sinirin sıkışması olarak tanımlanır. Dize alınan travma veya yaralanmalar sinire baskı yaparak bu duruma yol açabilir.
- Morton Nöroması: Ayak parmakları arasında yer alan sinirlerin sıkışması durumudur. Morton Nöromasında sıklıkla başparmak, ikinci ve üçüncü parmak arasındaki sinirler etkilenir. Sinirlerin sıkışması şişlik ve iltihaplanma ile ağrı şikayetlerine yol açar.
- Tarsal tünel sendromu: Ayak bileğinin iç kısmında yer alan tarsal tünel adlı yapıdaki sinirlerin sıkışması sonucu meydana gelir. Bilek ve ayakları kontrol eden bu sinirlerin baskı altında kalması ağrı, kas güçsüzlüğü, uyuşukluk ve his kaybı gibi şikayetlere neden olabilmektedir.
Sinir sıkışması nasıl tedavi edilir?
Sinir sıkışması tedavisi multidisipliner bir yaklaşım gerektirebilir. Tedavi sinir sıkışmasının türüne, seviyesine ve yerine göre ortopedi, nöroloji ve fiziksel tıp ve rehabilitasyon branşları tarafından gerçekleştirilir.
Sinir sıkışması tedavisi etkilenen bölgeye ve hastanın şikayetlerine göre planlanır. Tanı fizik muayene ile birlikte gerçekleştirilen çeşitli görüntüleme yöntemleri sonrası konulur. Teşhis için genellikle elektromiyografi (EMG testi) ve manyetik rezonans (MR görüntüleme) yöntemleri kullanılır.
Sinir sıkışmaları her zaman tedavi gerektirmez. Hafif vakalar söz konusu bölgenin dinlendirilmesi ile kendiliğinden iyileşebilir. Orta ve ciddi seviyeli sinir sıkışmalarının tedavisinde ise farklı yöntemler uygulanabilir.
Sinir sıkışması tedavisinde; atel kullanımı, ağrı ve iltihaplanmanın giderilmesine yönelik ilaç tedavisi, enjeksiyon uygulamaları ve fizik tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Tedavi yöntemlerinin sonuç vermediği, hasta şikayetlerinin devam ettiği vakalarda ise cerrahi müdahale gerekebilir.
Sinir sıkışması tedavisinde fizik terapi yöntemleri önemli rol oynamaktadır. Egzersiz programları ile kasların güçlendirilmesi sağlanırken; ultrason, manyetik alan, lazer, su tedavisi gibi yöntemler de kullanılabilmektedir.
Konu ile ilgili Bloglarımız
Bel Fıtığı Manuel Terapi
İçindekiler Bel Fıtığı Nedir? Bel Fıtığı Belirtileri Bel [...]
Nöral Terapi Boyun Fıtığı
İçindekiler Nöral Terapi Nedir? Boyun Fıtığı Nedir? Boyun Fıtığı Tedavisinde [...]
Boyun Fıtığı Fizik Tedavi Yöntemleri
İçindekiler “Fıtıklaşmış Disk” Ne Anlama Gelir? Boyun Fıtığı İçin Fizik [...]