Donuk Omuz | FİZİREM AYDIN

Donuk Omuz

/Donuk Omuz
Donuk Omuz2020-08-11T14:41:39+03:00

DONUK OMUZ HASTALIĞI NEDİR?

Omuz eklemi, insan vücudunda hareket açıklığı açısından en etkin eklemlerden bir tanesidir. Hareketlerimizi rahatça yapabilmemiz için omuz eklemine fazlasıyla ihtiyacımız bulunur. Omuz ekleminde meydana gelecek olan herhangi bir sorun, günlük hayatta ihtiyacımız olan birçok hareketin engellenmesine sebep olur.

Donuk Omuz

Donuk omuz hastalığı, eklem kapsülünün kalınlaşıp sertleşmesi ile ortaya çıkan ağrı ve hareket kısıtlılığı ile seyreden bir eklem hastalığıdır. Eklemi çevreleyen yumuşak dokuların sertleşmesi gibi durumlarda da ortaya çıkabilen hastalığın seyri uzun bir sürece yayılır ve sonuçta omuz eklemini ciddi oranda kısıtlayarak hareket etmesini önler. Ciddi bir ağrı söz konusudur ve bu durum hareketin istenilse bile yapılmasını güçleştirir. Erkeklerle oranla kadınlarda daha sık görülür. Bu hastalığa yakalananlar arasında her 10 kişiden 7 si kadındır. Hastalığın her hastalıkta olduğu gibi erken teşhis ve tedavisi ciddi sorunların önüne geçmekte hayati bir konudur. Sıklıkla kişiler üşüttükleri için omuzlarının ağrıdığını düşünerek tedavide zaman kaybedebilirler. Donuk omuz hastalığından korunmanın en etkili yolu sık ve düzenli egzersiz yapmak, aşırı kilo almamak ve kilo vermek ve omuz kaslarında esnetme hareketleri yapmaktır.

Donuk Omuzun Travma Kaynaklı Olabilir

Donuk omuz hastalığının sebepleri arasında en sık görülen durum geçmişte yaşanan vurma çarpma gibi darbeler nedeniyle oluşan travmalardır. Kırık olmasa bile bu travmalar sonrasında omza gerekli özenin gösterilmemesidir. Ağrı sebebiyle omzun daha az hareket ettirilmesi donuk omuz hastalığına neden olabilmektedir. Bu nedenle travmalar sonrasında başka birisinin desteği ya da sağlam olan omuzla egzersizleri devam ettirmek donuk omuzun önlenmesi açısından önemli bir yoldur.

  • Kronik Hastalıklar: Travmaların yanı sıra donuk omzun bir diğer önemli nedeni diyabet hastalığıdır. Donuk omuza yol açan riskler arasında diyabet nadir de olsa yer almaktadır ve diyabetli hastalar donuk omuza karşı dikkatli olmalıdır. Diyabet donuk omuz riskini normal bir insana göre kat kat arttırmakta ve tedavisini de aynı oranda zorlaştırabilmektedir. Donuk omuza yol açan diğer kronik rahatsızlıklar ise kalp damar hastalıkları ve tiroide bağlı bazı hastalıklardır.
  • Omuz Kireçlenmesi: Omuzda meydana gelen bazı rahatsızlıklar da donuk omuz riskini arttırmaktadır. Omuz kaslarının yırtıkları, omuzda yer alan tendonlarında biriken kalsiyum, omuz kireçlenmesi gibi hastalıklar donuk omuza yol açabilmektedir.

Donuk Omuz Belirtileri Nelerdir?

  • Hareket ettirtilmese bile omuzda hissedilen ve uzun süre dinmeyen ağrılar
  • Ağrının şiddetli bir şekilde yaşanması
  • Gün boyu hissedilen şiddetli ağrı
  • Omuz hareketlerinin kısıtlanması
  • Basit günlük hareketleri yaparken zorlanma

Donuk Omuz Nasıl Tedavi Edilir?

Yaşam kalitesini ciddi oranda etkileyen donuk omuzun birincil ve en önemli tedavisi fizik tedavi ve beraberinde ilaç uygulamalarıdır. İlaç tedavisi; yaşanan ağrıyı en aza indirgemek veya tamamen geçirmek için uygulanan bir yöntemdir. İleri derecede kontrol edilemez ağrılarda doğrudan omuz kaslarına enjeksiyon yapılabilir.  İlaç tedavisine ek olarak eş zamanlı olarak fizik tedavi uygulamaları ile donuk omuz tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır. Ancak ileri dereceli vakalarda fizik tedavi uygulamaları ile ilaç tedavisine yanıt alınamadığı takdirde cerrahi müdahale yapılabilmektedir. Fizik tedavi ameliyat sonrasında da önemli rol oynamaktadır.

Konu ile ilgili Bloglarımız