Enjeksiyonlar veya enjeksiyon tedavisi bazı ilaçların ağız yolundan alınması yerine sorunlu bölgeye doğrudan uygulanması tekniğidir. Hareket sistemine dayalı hastalıklar ve romatizmal hastalıklar olmak üzere pek çok ağrılı hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır.
Bölgesel olarak kullanılan enjeksiyonların en önemlileri şunlardır;
Lokal Enjeksiyon Uygulamaları
Lokal anestezik ve kortizonlu ilaçlar bir takım ağrı kesicilerle birlikte kullanıldığında ağrı tedavisinde ciddi başarı sağlayabilmektedir. Örneğin el ve ayaktaki ağrılar, fibromiyalji, donuk omuz ağrıları, karpal tünel sendromu, bel ve boyun fıtıkları, bir takım kas spazmları ve eklem rahatsızlıklarında kortizonlu ilaçlardan yararlanılır. Romatizmal hastalıkların ağrılı dönemlerinde eklem içine de kortizon enjeksiyonları yapılmaktadır; ancak bu tedavi yönteminde dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar vardır.
- Deneyim ve tecrübe önemlidir. Bir hekim veya uzman tarafından gerçekleştirilmelidir.
- Sterilizeye azami dikkat edilmelidir.
- Eklemlerde yaşanan rahatsızlığın mikrop kaynaklı olmadığı kesinlikle bilinmelidir.
- Tedavi eğer olumlu yanıt vermiyorsa kesinlikle tekrarlanmamalıdır.
- Sıklıkla görülen diz kireçlenmesi rahatsızlığında erken dönemde yapılmalıdır.
- Eklem içi veya çevresinde yırtık olması durumunda kesinlikle uygulanmamalıdır.
Enjeksiyonlar Hakkında
Eklem kireçlenmesi, kemiklerin arasında bulunan eklem kıkırdaklarının aşınması sonucu oluşan ve sık görülen bir rahatsızlıktır. Aşınma kıkırdağın bozulmasına ve eklem sıvısının azalmasına yol açmaktadır. Bu kayıpları telafi etmek için eklemi kesin bir şekilde onaran bir takım ilaçlar enjeksiyonla eklem içine verilebilir. Burada da başta belirttiğimiz kortizon enjeksiyonlarındaki koşullara aynen dikkat edilmelidir. Mutlaka ve kesinlikle deneyimli bir uzman hekim tarafından uygulanmalı ve eklemde iltihap olmamalıdır.
Enjeksiyonlar sadece vücuda ilaç vermek için değil bazen sıvı almak için de kullanılır. Örneğin aşırı derecede artmış eklem sıvısını almak ve eklemi rahatlatmak için enjeksiyon yapılabilir. Bunun amacı travmadan kaynaklı ortaya çıkan veya romatizmal bir takım hastalıklar sonucunda biriken fazla eklem sıvısını alıp eklemi rahatlatmaktır. Bu işlemin mutlaka steril bir ortamda, deneyimli bir hekim tarafından uygulanması ve enjeksiyondan sonra takip edilmesi gereklidir. Eklem sıvısının alındıktan sonra iltihap kontrolü için tahlile gönderilmesi gerekmektedir.
Kuru İğne Tedavisi
Enjeksiyon ilaçlı uygulamalar dışında ilaçsız olarak da kullanılabilen bir tedavi yöntemidir. Tedavi uygulanacak bölgeye veya başka ağrılı noktalara, herhangi bir ilaç vermeksizin sadece iğne batırılarak yapılan bir tedavi yöntemine kuru iğne tedavisi adı verilir. Bu yöntemde ilaç vermeden iğneler batırılıp çıkarılır. Amaç bölgede hassas bir şekilde duran ağrılı sinir uçlarının bu hassasiyetini en aza indirgemek ve ağrı iletimini engellemektir. Akupunktur tedavisi ile benzerlik gösteren bu tedavi batılı ülkelerde son yıllarda yaygın bir şekilde uygulanmakta ve başarılı sonuçlar alınmaktadır. Tedavinin en büyük avantajı ilaç enjekte edilmediği için herhangi bir yan etkisinin bulunmamasıdır. Yardımcı tedavilerle ve fizik tedavi uygulamalarıyla birlikte kullanılabilir. Bel ve boyun fıtıklarında, kas spazmlarında, eklem hastalıklarının tedavisinde oldukça etkilidir.