TERAPÖTİK (TIBBİ) MASAJ
Masaj genel olarak yumuşak dokulara basınç uygulayarak bazı fizyolojik ve psikolojik rahatlatma sağlayan bir tedavi tekniğidir. Bu bağlamda terapötik masaj birçok açıdan ciddi fayda sağlayan ve yüksek başarı oranına sahip bir masaj tekniğidir. Diğer adı tıbbi masaj olan, terapötik masajda vücudun kendinden sahip olduğu iyileştirme gücünü ortaya çıkarmasını amaçlanır. Kondisyon sağlar, kasları uyarır, kalp damar ve sinir sistemi gibi hayati yapıların sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar, kan dolaşımını uyarır, hormonları dengeler ve düzenli salgılanmasını sağlar. Vücudu bir dengeye kavuşturur, ayrıca dolaşımda endorfin düzeylerinin artmasını sağlar ve ağrı kesici etki uyandırır.
Tıpta Fazlasıyla Uygulama Alanı Bulunur. Bunlardan Bazıları:
- Masa başı çalışanlarda görülen boyun, sırt, bel ve baş ağrısı ile kas ağrıları gibi miyofasyal ağrılar
- Kaslarda yaşanan birtakım ağrılar
- Eklem rahatsızlıkları ve özellikle kireçlenme problemleri
- Yumuşak doku romatizmaları
- Selülit
- Ödem tedavisi
- Baş ağrısı
- Skolyoz ve benzeri ortopedik rahatsızlıklar
- Uyku düzensizlikleri
- Stres, depresyon gibi psikolojik sorunlar
Terapötik masaj rehabilitasyon ve tıbbi tedavi uygulamalarının önemli bir parçasıdır. Tamamlayıcı bir yöntem olarak görülen bu tip masajda, uygulama öncesi uzman hekim tarafından yapılan detaylı tetkik sonucu uygulanacak masaj belirlenir. Yani rastgele bir yöntem değildir. Bir takım masaj tipleri ile birlikte uygulanmasında sakınca yoktur ancak egzersizlere beraber uygulanması gerekmektedir.
Terapötik masaj, hamilelerde de rahatlıkla uygulanabilir ve bu dönemde yaşanan sırt, bel ve ayak ağrılarına iyi gelir. Düzenli masaj yaptırılması genel sağlık durumunu iyileştirir, rahatlatır. Kas gerginliği problemini azaltır. Dengeli bir beden yapısı sağlar. Anksiyete bozukluklarını azaltır ve gerginliği alır. Sağlıklı kişilerde ise sürdürülebilir bir denge sağlar.
Masaj tüm vücutta veya bölgesel olarak uygulanabilir. Bölgesel masajlar ortalama 20 dk. tüm vücut masajı ise ortalama 40 dakika sürmelidir. Bu süre uygulanacak masaj türü ve rahatsızlığın boyutuna göre değişebilir. Tedavinin sıklığı hastaya göre değişiklik gösterir. Ancak yine de haftada 1 ya da 2 defa tüm vücut masajı yapılması yeterlidir.