Kas Nedir Ve Kas Yırtılması Nasıl Olur?

Kaslar kemiklere bağlanan ve onları saran, esnek bir yapıda olması sebebiyle uzayıp kısalma yeteneğine sahip hareket için olmazsa olmaz dokulardır. Kaslar kas iplikçiklerinden oluşur ve birleşerek halat benzeri bir forma ulaşır. Halat gibi düşünebileceğimiz kaslar bir araya geldiğinde belirli bir ağırlığı kaldırabilen bunu yapmak için esneklik özelliğini kullanan bir yapıdır. Kaslar belirli bir kuvvete kadar esner ve yük taşır. İşte bu çerçevede kaldırabileceğinden fazla olan ve esnekliğinin sınırını aşan yüklere maruz kaldıklarında söz konusu iplikçikler kopabilir veya iplikçiklerin oluşturduğu lifler yırtılabilir. Bahsettiğimiz bu zorlanmalar bütünlüğü bozabilir buna yırtık adı verilir.

kas yaralanmaları

 Kas, tendon ve sinir yırtılmaları ya da yaralanmaları birçok sebepten dolayı meydana gelebilir. Haddinden fazla ağırlık kaldırmak, kesikler veya sportif faaliyetler kapsamında oluşabilmektedir. Örneğin sportif faaliyetlerde ısınmadan yani kasları esnetmeden ve harekete hazırlamadan yapılan ani hareketler yırtıklara ve yaralanmalara sebep olabilir. Yani fazla bir enerji gerektiren ani hareketler (hızlı bir koşuya başlama, sıçrama gibi faaliyetler) vücutta iğne batması ya da elektrik çarpması gibi bir his uyandırır.  Bu düşük seviyeli bir yırtık ya da gerilme olduğunu gösterebilir. Ancak ileri seviyeli yırtıklarda aniden şiddetli bir ağrı meydana gelir ve hemen müdahale edilmesi gerekir. Bu durumda yapılacak “ilk müdahale”  istirahattir.  Hemen ardından en yakın sağlık kuruluşuna acil ve hızlı bir şekilde ulaşıp tedavi programına dâhil olmak gerekmektedir. Kas, tendon ve sinir yaralanmalarının rehabilitasyonundaki en temel ve nihai amaç iyileşme esnasında oluşan sert dokunun yani yırtıkları bağlayan kaynak dokunun esnekliğini sağlamaktır. Çünkü tedavi sonrası oluşan bu sert dokunun küçük kalması sağlanmaz ve sertlik giderilmezse kalıcı hasarlara sebep olur ve hasta tam anlamıyla iyileşmez. Kasları tam anlamıyla eskisi gibi olmamakla beraber esnekliği olmadığı için yırtılmalar tekrarlanabilir.

 Eğer tedavi amacına ulaşır ve kaynak doku küçük ve esnek bir forma kavuşturulursa kas, hareket sırasında normal uzunluğuna ulaşır.
Rehabilitasyonun bir diğer önemli görevi ve aşaması ise kaybedilen kas kuvvetinin yerine konması ve eskisi gibi çalışır duruma getirilmesidir.

 Kas, Tendon ve sinir yaralanmalarında iyileşme ve tedavi süreleri birçok farklı sebepten ötürü değişiklik göstermektedir. İyileşme süresi ve tedavinin başarısı yaralanmaların şiddeti ve yırtığın niceliği, vücudun rahatsızlığı tamir ve iyileştirme gücü, fizyoterapinin ve diğer rehabilitasyonun uygulamalarının kalitesi ve terapinin zamanında uygulanmasına bağlıdır.