Kadın Sağlığı Fizyoterapisi Nedir?
Kadın sağlığı fizyoterapisi, kadın sağlığı sorunlarının tedavisi ve yönetimine odaklanan bir fizyoterapi alanıdır. İlk dönemlerinde kapsamı sadece gebelikteki sırt ağrısı ve pelvik ağrılardan oluşurken, yıllar içinde bu kapsam genişlemiş ve kadınlarda mesane, vajina ve bağırsakları etkileyen bir dizi sorunun giderilmesine yönelik tedaviler için de başvurulan bir tıp alanı haline gelmiştir. Kadın sağlığı fizyoterapisi, günümüzde kadınların hayat boyu ihtiyaç duyabilecekleri bir fizyoterapi ve rehabilitasyon dalı olarak varlığını sürdürmektedir.
Kadın Sağlığı Fizyoterapisi Uygulamalarına Hangi Durumlarda Başvurulur?
Hamilelik ve doğum sonrası konular hala odak noktası olmakla birlikte, ağrılı mesane sendromu (interstisyel sistit), vajinismus ve vulvodini (dış genital organda hassasiyet ve ağrı) gibi kadın hastalıkları da kadın sağlığı fizyoterapisi kapsamında ele alınmaktadır. Kadın hastalıklarını ele alan fizyoterapi uygulamalarının kapsamı yıllar içinde kadınların tüm sağlık kaygılarını içerecek şekilde artmıştır: idrar kaçırma, pelvik / vajinal ağrı, doğum öncesi ve doğum sonrası kas-iskelet ağrısı, osteoporoz, meme cerrahisi sonrası rehabilitasyon, lenfödem, eğitim, hastalıklardan korunma, genel sağlık ve egzersiz. Genç kadın sporculardan çocuk doğuran kadınlara, menopoz dönemindeki kadınlardan yaşlı kadınlara kadar tüm kadınlar yaşam boyu kadın sağlığı fizyoterapisi tedavi uygulamalarından yararlanabilmektedir.
Kliniğimizi ziyaret ettiğinizde, öncelikle tedavinin potansiyel faydalarına ve tedaviden ne beklendiğine bakılır uzmanlarımızın detaylı incelemelerinin ardından özel bir rehabilitasyon programı oluşturulur.
Kadın sağlığı sorunlarının tedavisi ve yönetimine odaklanan kadın sağlığı fizyoterapisinin ele aldığı ana konular şunlardır:
- İdrar kaçırma
- Gebelikle ilgili konular
- Karın kaslarında zayıflık
- Pelvik taban ağrısı
- Sırt ağrısı / gerginliği
- Mesane / Bağırsak fonksiyon bozukluğu
- Karpal tünel sendromu
- Koksidini (kuyruk sokumu ağrısı)
- Kabızlık
- Azalan fitness seviyeleri / hareketsizlik / vücut ağrıları
- Pelvik taban kas hasarı
- Postüral değişiklikler /bozukluklar