Donuk Omuz Nedir?
Adeziv kapsül iltihabı (adeziv kapsülit) olarak da adlandırılan donuk omuz, omuz hareketinin sınırlı hale geldiği ağrılı bir durumdur. Donuk omuz, omuz eklemini çevreleyen güçlü bağ dokusu (omuz eklem kapsülü olarak adlandırılır) kalınlaşıp sertleştiğinde ve iltihaplandığında oluşur. Durum “donuk” omuz olarak adlandırılır, çünkü ne kadar çok ağrı hissedilirse, omuz o kadar az kullanılır. Kullanım eksikliği omuz kapsülünün kalınlaşmasına neden olur ve hareketi gittikçe zorlaşan omuz, “donmuş” gibi olur.
Donuk Omuzun Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?
- Donuk omuz yaygın olarak 40 ila 60 yaş arasındaki insanları etkiler ve kadınlarda erkeklerden daha sık görülür.
- Omuz askısı veya omuz sargısı kullanılarak omuzun hareket etmesini önleme ihtiyacıyla sonuçlanan herhangi bir omuz yaralanması veya ameliyat, donuk omuz sendromunun nedeni olabilir.
- Diyabetli bireylerin yüzde 10 ila 20’si donmuş omuz sendromunu geliştirir.
- İnme, hipotiroidizm, hipertiroidizm, Parkinson hastalığı ve kalp hastalıkları donuk omuza neden olabilir. İnme (felç), donuk omuz için bir risk faktörüdür, çünkü kol ve omuz hareketleri sınırlıdır.
Donuk omuz sendromunun belirtileri üç aşamaya ayrılır:
- Birinci aşamada, omuz sertleşir ve hareket etmek acı verir. Acı yavaşça artar ve geceleri yoğunlaşır. Omuz eklemindeki hareket kısıtlılığı Bu aşama, 6 hafta ila 9 ay sürer.
- İkinci aşamada ağrı azalabilir, ancak omuz sert kalır. Bu, günlük görevleri ve aktiviteleri tamamlamayı zorlaştırır. Bu aşama, 2 ila 6 ay sürer.
- Çözülme aşaması da denen son aşamada, ağrı azalır ve omzu yavaşça hareket ettirme yeteneği geri gelmeye başlar. Tam güçlenme veya tam iyileşmeden söz edebilmek için normal güç ve hareketin tamamen geri dönmesi gerekir. Bu aşama, 6 aydan 2 yıla kadar sürer.
Donuk Omuz Nasıl Tedavi Edilir?
Donuk omuz genellikle zaman içinde daha iyi olur, ancak kendiliğinden iyileşmesi 3 yıla kadar sürebilir. Tedavinin odak noktası, fizik tedavi ile ağrıyı kontrol etmek ve hareket yeteneğini geliştirmektir. Donuk omuz tedavisinde cerrahi olmayan aşağıdaki tedavi yaklaşımları ön plana çıkar.
- Steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçlar: Aspirin ve ibuprofen gibi ilaçlar ağrıyı ve şişmeyi azaltır.
- Steroid enjeksiyonları: Kortizon, doğrudan omuz ekleminize enjekte edilen güçlü bir anti-enflamatuar ilaçtır.
- Hidrodilatasyon: Semptomlarınız ilaç ve enjeksiyonlar yardımıyla rahatlamazsa, doktorunuz hidrodilatasyon önerebilir. Bu prosedür, omuz eklem kapsülünün genişleyip gevşeyebilmesi için omuz eklemi içine yavaşça büyük miktarda steril sıvı enjekte edilmesini içerir.
- Fizik Tedavi: Donuk omuz tedavisinde uygulanan fizik tedavi yaklaşımları büyük önem taşır. Belirli egzersizler hareketi geri kazanmaya yardımcı olacaktır. Terapi, omuz için germe veya çeşitli hareket egzersizlerini içerir. Bazen gerilmeden önce omuzun gevşetilmesine yardımcı olmak için ısı kullanılır. Donuk omuz sendromu tanısı ile kliniğimize başvurduğunuzda, deneyimli uzmanlarımız, semptomlarınızdan kısa sürede kurtulabilmeniz için size özel bir egzersiz programı hazırlayacak ve bu programın fizyoterapist eşliğinde uygulanmasında size rehberlik edeceklerdir.