Visseral Ağrı Nedir?
Visseral ağrı, mide, mesane, rahim veya rektum gibi iç organlarda hissedilen ağrıdır. Bu, iltihaplanma veya yaralanmaya neden olan tıbbi durumların neden olduğu bir tür nosiseptif ağrıdır. Mesane enfeksiyonunun neden olduğu pelvik ağrı ve irritabl bağırsak sendromunun neden olduğu karın ağrısı, visseral ağrı türleridir.
Visseral Ağrı Nasıl Oluşur?
İç organlarınızda herhangi bir enfeksiyon, travma, hastalık, büyüme, kanama, iltihaplanma veya yaralanma söz konusu olduğunda devam eden (kronik) bir visseral ağrı hissedebilirsiniz.
Organlarınızdaki duyu sinirleri, sizi hastalık veya yaralanma konusunda uyarmak için omuriliğe ve beyne sinyaller gönderen nosiseptör adı verilen ağrı reseptörlerine sahiptir. Duyusal sinirler, iç organların içindeki ve çevresindeki sinirler sıkışmayı, gerilmeyi ve yırtılmayı algıladığında tetiklenir.
Yüzeysel ağrının aksine, visseral ağrı, vücudun diğer bölgelerini de kapsayacak şekilde başlangıç konumundan yayılma eğilimindedir, bu da tüm ağrı deneyimini daha yaygın ve tatsız hale getirir. Örneğin kalpten gelen ağrı sol kol ve boyuna uzanabilir, perine bölgesinde mesane ağrısı hissedilebilir ve böbrek enfeksiyonu sırt ağrısına neden olabilir.
Visseral Ağrı Nasıl Hissedilir?
Visseral ağrı, pelvis, karın, göğüs veya bağırsaklardaki ağrı reseptörleri aktive edildiğinde ortaya çıkar. İç organlarımız ve dokularımız hasar gördüğünde veya yaralandığında visseral ağrı yaşarız. Visseral ağrının kaynağı çoğunlukla belirsizdir, lokalize değildir ve çoğu zaman net bir şekilde tanımlanamaz. Genellikle derin bir sıkışma, baskı veya ağrı gibi hissedilir.
Visseral ve Somatik Ağrı Arasındaki Fark Nedir?
Somatik ağrı ve visseral ağrı iki farklı ağrı türüdür ve farklı hissedilirler. Somatik ağrı deriden, kaslardan ve yumuşak dokulardan gelirken visseral ağrı iç organlardan gelir.
Visseral Ağrı Nasıl Tedavi Edilir?
Visseral ağrı tedavisinde genel olarak altta yatan patolojiye odaklanılır. Komplikasyonlar gelişmeden önce ağrının nedenini teşhis etmek atılacak en doğru adımdır. Visseral ağrı, ağrı kesici ilaçlara yanıt verebilir, ancak ilaç yoluyla ağrıyı bastırmak yerine altta yatan nedene odaklanmak daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Muayene ve teşhis sürecinin ardından visseral ağrının neden olduğu semptomları yönetmek ve hafifletmek için fizik tedavi yöntemine başvurulabilir. Yaşam kalitesini önemli oranda etkileyebilen visseral ağrı, doğru fizik tedavi ve rehabilitasyon yaklaşımlarıyla kısa sürede tedavi edilebilir. Fizirem’deki uzmanlar tarafından titizlikle belirlenen visseral ağrı fizik tedavi programları, semptomların yönetilmesi ve günlük aktivitelerin rahatlıkla sürdürülebilmesi hedefiyle kişiye özel olarak planlanır.