Kulak Kristalleri Nedir?
Kulak kristalleri, iç kulağın odalarında bulunan, yerçekimini algılayan küçük yapılardır. Küçük olmalarına rağmen aslında çoğu baş dönmesinin sebebi olan bu kalsiyum karbonat yapılar vücut dengesini sağlamak gibi önemli bir göreve sahiptir. Kristaller yerinden çıktıklarında iç kulağın denge alanının sıvı kısmında yüzmeye başlar ve bu da kişinin dengesinin bozulmasına neden olur. Hareketli kristaller insanlara yürümeyi engelleyecek düzeyde baş dönmesi yaşatır, buna vertigo denir.
65 yaşın üstündekiler, özellikle çok fazla kafa travması geçirmiş olan sporcular, menopoza giren kadınlar ve bu durumu daha önce deneyimlemiş olan kişiler kulak kristallerinin hareket etmesine daha yatkındır.
Vertigo Nasıl Tedavi Edilir?
İç kulak kristallerinin hareketi ile ortaya çıkan vertigo hastalığının tedavisi zor değildir. Tedavinin ilk kısmı, vertigonuzun kaynağının hangi kulağınız olduğunu belirlemektir. Bir odyolog veya kulak burun boğaz hekimi bunu Dix-Hallpike testini kullanarak yapacaktır. Hangi kulağın ve hangi kanalın etkilendiğini öğrendikten sonra Epley manevrası ile vertigoya neden olan yerinden çıkmış kristaller yeniden yerlerine oturtulur. Epley manevrasına başı 45 derece etkilenen kulağın olduğu yöne (sola veya sağa) çevirerek başlanır. Ardından kişi hızla geriye doğru uzanır ve baş dönmesinin bitmesini 30 saniye kadar bekledikten sonra başını 90 derece ters yöne çevirip 30 saniye daha bekler. Sonra doğrulur ve oturur. Epley manevrasını herhangi bir belirti vermeden üç gün geçene kadar günde iki kez yaptırmanız önerilir.
Vertigo Atakları Ne Kadar Sürer?
Bir vertigo atağı genel olarak sadece saniyeler sürer. Fakat tedavi edilmediği takdirde günlerce baş dönmesi yaşanabilir. Bu da yaşam kalitesinin ciddi oranda azalmasına, istenmeyen denge kayıplarına, düşmelere, mide bulantısı ve kusmaya, bazı basit aktiviteleri yapmakta güçlük çekmeye neden olur.
Vertigo Olup Olmadığımı Nasıl Anlarım?
Kulak kristalleri yerinden çıkıp yarım daire kanallarına düştüğünde, aniden başlayan ve herhangi bir baş hareketi ile tetiklenen yoğun bir baş dönmesi yaşanır. Bu baş dönmesi, 30 saniye içinde azalır ancak ayakkabınızı bağlamak kadar basit bir hareket bile dönme hissinin yeniden başlamasına neden olabilir. Kristalleriniz yerinden çıktığında kanal içindeki suda yüzmeye ve buna bağlı olarak beyne hareketleriniz ile ilgili yanlış sinyaller göndermeye başlar. Bu da baş dönmesi olarak adlandırılan dalgalanmalara neden olur. Sürekli hissedilen baş dönmesi mide bulantısı ve kusmaya da neden olabilir. Kulak kristallerinin hareketi ile yaşanan bu baş dönmesi vertigonun, tam adıyla “benign pozisyonel paroksismal vertigo (BPPV)” hastalığının en önemli semptomudur.
Vertigoda Baş Ağrısı Olur Mu?
Vertigo tek başına baş ağrısına neden olmaz ama vestibüler migren hastalığı insanların diğer migren semptomları ile birlikte vertigo, baş dönmesi veya denge problemlerinin bir kombinasyonunu deneyimledikleri bir migren türüdür. Migren genellikle baş ağrısının yanı sıra mide bulantısı ve / veya kusma, ışığa duyarlılık, sese duyarlılık ve harekete duyarlılık gibi bir dizi tipik semptomla ilişkilidir.