topuk dikeni tedavisi görsel

Topuk Dikeni Nedir?

Topuk dikeni, topuk kemiğinin (kalkaneus) sivri çıkıntısına verilen addır. Topuk kemiği altında kalsiyum birikintilerinin birikmesi topuk mahmuzlarına neden olur.  Topuk ağrısı, topuk mahmuzlarının yaygın bir belirtisidir. Çoğunlukla bu mahmuzlardan kaynaklı oluşan topuk dikeni, tek başına ortaya çıkabileceği gibi altta yatan hastalıklarla da ilişkili olabilir. Topuk dikeni, antienflamatuar ilaçlar, fizik tedavi ve iltihabı azaltan veya yeniden oluşumunu önleyen diğer önlemler ile tedavi edilir.

Topuk Dikeni Belirtileri (Semptomları) Nelerdir?

Topuk dikeni sıklıkla semptomlara neden olmaz. Ancak topuk dikeninin oluşumu noktasında iltihaplanma gelişirse, özellikle yürüyüş veya koşu sırasında aralıklı veya kronik ağrı gözlenebilir. Genel olarak, ağrının nedeni topuk dikeni değil, onunla ilişkili yumuşak doku yaralanmasıdır. Birçok kişi, topuk dikeni ağrısını, sabah ilk ayağa kalktıklarında ayaklarının dibinde oluşan bıçak veya iğne batması hissi olarak tanımlar. Gün içinde hafifleyen bu keskin ağrı uzun süre oturduktan sonra ayağa kalkıldığında tekrar hissedilir.

Topuk dikeninin genel belirtileri şunları içerebilir:

  • Sabah ayakta dururken topukta bıçak gibi keskin ağrı
  • Günün geri kalanında topukta donuk bir ağrı
  • Topuk iltihabı ve şişmesi
  • Etkilenen bölgeden yayılan ısı
  • Topuk altında küçük, görünür kemik benzeri çıkıntı
  • Topuğun dibinde yalınayak yürümeyi zorlaştıran hassasiyet noktası

Bir kişi bu semptomları yaşarsa, doktor sorunu belirlemek için ayağının röntgenini isteyecektir. Röntgende topuktaki çıkıntıyı görmek, bir kişinin topuk dikeni olduğundan emin olmanın tek yoludur.

Topuk Dikeni Nasıl Tedavi Edilir?

Topuk dikeni tedavisi öncelikle dinlenme ve yaşam tarzı değişikliklerinden oluşur. Doktorunuz topuk dikeni için aşağıdaki tedavi seçenekleri hakkında sizi bilgilendirecektir.

Soğuk Kompresler

Bir seferde 15 dakikaya kadar soğuk kompres kullanmak, bölgeyi geçici olarak uyuşturarak topuk dikeni ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Bu yöntem ayrıca şişmeyi azaltmaya da yardımcı olacaktır.

Anti-Enflamatuar İlaç Enjeksiyonları

Şiddetli ağrı için doktorunuz anti-enflamatuar enjeksiyon tedavisi önerebilir. Bu enjeksiyonlar, topukta ve ayağın kemerinde hem ağrıyı hem de iltihabı hafifletmeye yardımcı olur.

Ağrı Kesici İlaçlar

Akut veya kısa süreli ağrı, ağrı kesici ilaçların yardımıyla azaltılabilir.

Kan incelticiler gibi başka ilaçlar alıyorsanız veya ağrı kesicileri almanızı engelleyebilecek karaciğer veya böbrek problemleriniz varsa doktorunuzu mutlaka bilgilendirmeniz gerekir.

Fizik Tedavi Egzersizleri

Fizik tedavi hekiminiz uzun süreli ağrıyı önlemek için gerekli egzersizleri öğrenmenin ve pratik yapmanın bir yolu olarak fizik tedaviyi önerebilir.

Topuk dikeni egzersizleri, topuk ve plantar fasya kaslarının gevşetilmesini ve esnetilmesini içerir. Fizyoterapistiniz, klinikteki tedaviniz süresince bazı egzersizlerin evde nasıl yapılacağını size gösterecektir. Fizirem’deki fizik tedavi uzmanları, size özel hazırlanmış fizik tedavi programı ile topuk dikenine bağlı şikayetlerinizi azaltmayı ve yaşam kalitenizi artırmayı hedefler.

Topuk Dikeni Ameliyatı

Topuk dikeni ağrınız şiddetli şekilde devam ettiğinde doktorunuz ameliyat seçeneğini önerebilir. Topuk dikeni cerrahi yöntemi, topuk mahmuzunun çıkarılmasını ve bazen de plantar fasyanın serbest bırakılmasını içerir.  Topuk dikeni ameliyatı sadece ağrıyı azaltmakla kalmaz, aynı zamanda tüm ayağın hareketliliğini de artırmayı amaçlar.