Tendon Yaralanması Nedir?
Tendonlar, kasları kemiğe bağlayan sert liflerdir. Örneğin, Aşil tendonu baldır kasını topuk kemiğine bağlar. Tendon yaralanmalarının çoğu omuz, dirsek, diz ve ayak bileği gibi eklemlerin yakınında meydana gelir. Tendon yaralanmalarına sinir ve damar yaralanmaları da eşlik edebilir.
Parmakları ve başparmağı hareket ettiren kaslar önkolda bulunur. Uzun tendonlar bu kaslardan bilek boyunca uzanır ve parmakların ve başparmağın küçük kemiklerine yapışır. Elin üstündeki tendonlar parmakları düzleştirir. Bunlar ekstansör tendonlar olarak bilinir. Avuç içi tarafındaki tendonlar parmakları büker. Bunlar fleksör tendonları olarak bilinir. Önkolda, bilekte, avuç içinde veya parmak boyunca yırtılmış veya kesilmiş bir tendon, bir parmakta bir veya daha fazla eklemi bükmeyi imkânsız hale getirecektir.
Tendon yaralanması aniden gelişebilir, ancak genellikle zaman içinde meydana gelen küçük yırtılmaların bir sonucu olarak ortaya çıkar.
Tendon Hasarına Ne Sebep Olur?
Tendon yaralanmalarının çoğu, aşırı kullanım veya yaşlanma nedeniyle tendonda kademeli şekilde oluşan aşınma ve yıpranmanın sonucudur. Herkes tendon yaralanması geçirebilir. Ancak, işlerinde, sporlarında veya günlük aktivitelerinde aynı hareketleri tekrar tekrar yapan kişilerin tendonlarına zarar verme olasılığı daha yüksektir.
Tendon Yaralanmasının Semptomları (Belirtileri) Nelerdir?
- Tendon yaralanmaları genellikle etkilenen bölgede ağrı, sertlik ve güç kaybına neden olur.
- Yaralanan (yırtılan) tendonu kullandığınızda ağrı daha da kötüleşebilir.
- Gece veya sabah kalktığınızda daha fazla ağrı ve sertlik yaşayabilirsiniz.
- İltihaplanma durumunda bölge yumuşak, kırmızı, sıcak veya şişmiş olabilir.
- Etkilenen tendon kullanılırken bazı sesler çıkabilir.
Tendon Yaralanması Nasıl Teşhis Edilir?
Tendon hasarını teşhis etmek için doktorunuz geçmiş sağlığınız ve belirtileriniz hakkında sorular soracak ve fizik muayene yapacaktır. Yaralanma bir alet veya spor ekipmanı kullanımınızla ilgiliyse, doktorunuz sizden bu ekipmanları nasıl kullandığınızı göstermenizi isteyebilir. Semptomlarınız şiddetli ise veya tedavi ile düzelmiyorsa, röntgen, ultrason veya MR gibi bir test yaptırmanız gerekebilir.
Tendon Yaralanması Nasıl Tedavi Edilir?
Tendon yaralanmaları sonrası evde uygulanabilecek rahatlatıcı birkaç öneri olsa da en doğrusu hemen teşhis ve tedavi için bir uzman hekime başvurmaktır.
Tendonunuzda bir sorun olduğunu hissediyorsanız:
- Ağrılı bölgeyi dinlendirin ve ağrıyı daha da kötüleştiren herhangi bir aktiviteden kaçının.
- İlk 72 saat boyunca her seferinde 10 ila 15 dakika, saatte 2 kez, sık sık buz veya soğuk paketler uygulayın. Yardımcı olduğu sürece buz kullanmaya devam edin.
- Gerekirse, doktorunuz tarafından reçete edilmiş olan ağrı kesicilerden alın.
- Sertliği önlemek için hafif hareket aralığı egzersizleri ve esneme yapın.
Bu adımlar yardımcı olmazsa, doktorunuz fizik tedavi önerecektir. Size özel oluşturulan düzenli fizik tedavi programı ile tendon yaralanmasının yarattığı belirtileri ve rahatsızlıkları ortadan kaldırmak mümkündür. Fizirem’de tendon yaralanması teşhisi ile gelen tüm hastalarımız kendilerine özel hazırlanmış fizik tedavi ve rehabilitasyon programları sayesinde tedavilerini başarıyla tamamlayıp gündelik hayatlarına kaldıkları yerden devam edebilmektedir.