Spina Bifida Meningomyelosel Hastalığı Nedir?
Spina bifida, anne karnında omurga kanalının ve omurganın kapanmadığı bir doğum kusurudur. Bu tür doğum kusuruna sinir tüpü kusuru da denir. Spina Bifida’nın kesin nedenleri henüz bilinmemekle birlikte, sağlıklı folat seviyelerini korumak (folik asit takviyesi almak), bu hastalığı önlemede kilit bir faktör olarak tanımlanmıştır.
Spina bifida en yaygın olarak üç şekilde ortaya çıkar:
- Spina bifida occulta
- Meningoseller
- Meningomiyelosel (miyelomeningosel)
Bu üçü arasında meningomiyelosel en şiddetli olanıdır. Spina bifida occulta, en hafif ve en yaygın olanıdır.
Spina Bifida Meningomyelosel Belirtileri Nelerdir?
Meningomiyelosel ile doğan bir bebekte omurilik açıktadır. Kesin semptomlar ve bunların ciddiyeti bebeğin özel durumuna bağlıdır ancak Meningomiyelosel genellikle çok şiddetlidir, çünkü omurilik düzgün bir şekilde gelişmemiş ve beyin etkilenmiştir.
Omurilikteki anormallikler genellikle bacak, mesane ve bağırsak fonksiyonlarında sorunlara neden olur. Bazı çocuklar mesane veya bağırsaklarının kontrolünü tamamen kaybedebilir. Bacakları kısmen veya tamamen felç olabilir veya duyarsız olabilir. Diğer çocuklarda bu vücut parçaları ve işlevleri sadece hafif derecede etkilenir.
Diğer olası semptomlar şunları içerir:
- Ortopedik deformiteler
- Hidrosefali (kafatasında beynin şişmesine neden olan sıvı birikmesi)
- Chiari malformasyonu (beynin dengeyi kontrol eden kısmındaki yapısal kusurlar)
- Omurilik açığa çıktığı için, meningomiyeloseli olan bir çocuk bakteriyel menenjit gelişme riski altındadır.
Spina Bifida Meningomyelosel Tanısı Nasıl Konur?
Bu durum genellikle hamileliğin ikinci üç aylık döneminde, kadınların dörtlü ekran adı verilen bir kan testi yaptırabileceği zaman teşhis edilir. Test, meningomiyelosel, Down sendromu ve bebeğin diğer doğumsal hastalıkları dahil olmak üzere çeşitli durumları tarayabilir. Nöral tüp kusurları olan bir bebek taşıyan kadınların çoğu, yüksek maternal alfa fetoprotein (AFP) seviyelerine sahiptir.
Tarama testi pozitifse, gebelik ultrasonu veya amniyosentez gibi daha ileri testler teşhisi doğrulayabilir.
Spina Bifida Meningomyelosel Tedavi Edilir Mi?
Spina Bifida Meningomyelosel, tipik olarak erken hamilelik sırasında teşhis edilir ve bazı kadınlar hamileliği sonlandırmayı tercih edebilir. Bunu yapmamayı seçerseniz, bebeğiniz büyük olasılıkla doğumdan sonra ameliyata ihtiyaç duyacaktır. Bu ameliyat, çocuğunuzu menenjit gibi enfeksiyonlardan korumaya yardımcı olabilir. Doktorunuz, bu enfeksiyonları önlemede ek bir önlem olarak antibiyotik reçete edebilir. Çocuğunuzun bazen beyinde su olarak adlandırılan hidrosefali varsa, şant takılması gerekebilir. Şant, beynin etrafındaki fazladan sıvıyı boşaltır ve basıncı azaltır.
Çocuğunuz bu hastalıktan ötürü mesane kontrolü geliştiremeyebilir. Bu durumda, mesanenin boşaltılmasına yardımcı olmak için bir katetere ihtiyaç duyulacaktır.
Bu hastalığın alt uzuvlar üzerindeki etkisi nedeniyle, çocukların ortez takmaları gerekebilir. Ortezler vücudun bacaklarını veya ana bölümünü destekleyen ortopedik cihazlardır.
Çoğu durumda, çocuğunuzun tedavisi ömür boyu sürer. Gelişen sorunları değerlendirmek için düzenli olarak bir doktora görünmeleri gerekir. Düzenli olarak fizik tedavi ve rehabilitasyon kliniğini ziyaret etmeleri, yürüme, ayakta durma, yemek yeme gibi günlük aktivitelerinin desteklenmesi ve ayrıca ortopedik cihazları öğrenip rahatça kullanılabilmeleri açısından büyük önem taşır.
Fizirem’de Spina Bifida Meningomyelosel tedavisi, uzman fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları tarafından kişiye özel olarak planlanır. Kullanılan uygulamalar ve tedavi yöntemleri, bu hastalığı taşıyan çocukların günlük hayata daha hızlı adapte olmaları hedefiyle tasarlanır.