Polinöropati Nedir?
Polinöropati, periferik sinir sistemindeki sinirlerin hasar görmesi sonucu oluşan bir durumdur. Bu durum, cildinizdeki, kaslarınızdaki ve organlarınızdaki sinirleri etkiler. Sinirler hasar gördüğünde beyninize düzenli sinyaller gönderemezler. Ancak bu durum beyninizdeki veya omurganızdaki sinirleri etkilemez. Polinöropatinin iki ana kategorisi vardır: akut ve kronik.
Akut Polinöropati: Akut polinöropati, aniden ve şiddetli semptomlar yaşadığınızda ortaya çıkar. Bu tip, Guillain-Barré sendromu gibi bir otoimmün reaksiyonunuz veya sinir hasarına neden olan enfeksiyonunuz olduğunda görülür. Akut vakalar genellikle kısa sürede başarıyla tedavi edilebilir.
Kronik Polinöropati: Hastalığın kronik formları semptomlarınız uzun sürdüğünde ve hızlı bir şekilde tedavi edilemediğinde ortaya çıkar. Diyabet veya böbrek yetmezliği gibi altta yatan hastalıklar nedeniyle gelişebilen kronik polinöropatinin birçok farklı nedeni olabilir. Nedeni bulmak her zaman kolay değildir ve bazı vakaların net bir nedeni bile yoktur.
Polinöropati Bulguları Nelerdir?
Polinöropati belirtileri altta yatan sebebe bağlı olarak değişebilir. En yaygın semptomlar şunları içerir:
- Parestezi olarak bilinen rastgele, tuhaf hisler
- Ani keskin ağrılar
- Distal polinöropati olarak bilinen özellikle ayak ve ellerinizde yanma veya karıncalanma hissi
- Allodini olarak bilinen dokunmaya son derece duyarlı hissetmek
- Uyuşma
- Bacaklarınızda veya kollarınızda zayıf hissetmek
- Düz yürüyememe, tökezleme veya yürürken düşme
- Yutma sorunu
Diyabetik Polinöropati Nedir?
Diyabetik polinöropati, şeker hastalığının bir sonucu olarak vücuttaki tüm sinirlerin (polinöropati) nörolojik bir hastalığıdır. Bu sinirler düzgün çalışmadığında hastalarda ağrı ve / veya işlev kaybı görülebilir. Diyabetik polinöropati, şekerin (glikoz) sinirlerin hücre gövdeleri üzerindeki doğrudan toksik etkisinin bir sonucu olabilir. Sinirlerdeki hasara, sinirleri kanla besleyen kan damarlarının bozukluğu da eşlik eder. Düzensiz şeker seviyelerine sahip olan veya bu seviyeye ulaşma ihtimali olan diyabetli hastanın diyabetik polinöropatiye yakalanma olasılığı daha yüksektir. Yüksek tansiyon ve kandaki yüksek kolesterol seviyeleri gibi diğer faktörler de diyabetik polinöropatinin ortaya çıkmasında rol oynar.
Polinöropati Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavinin amacı, (diyabet gibi) altta yatan nedeni tedavi ederek semptomları kontrol etmektir. Altta yatan neden düzeltildiğinde, nöropatiler genellikle kendiliğinden iyileşir. Hangi tedavinin verildiği, semptomların ne kadar şiddetli olduğuna da bağlıdır. Ağrıyı yönetmek, polinöropati tedavisinin önemli bir parçasıdır.
Polinöropatinin neden olduğu ağrıyı kontrol etmeye yönelik tedaviler şunları içerebilir:
- Ağrı kesici ilaçlar
- Kortikosteroidler
- Nöbet önleyici ilaçlar
- Transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu (TENS)
- Antidepresanlar
Polinöropati Egzersizleri Nelerdir?
Polinöropati için ideal olan üç ana egzersiz türü vardır: aerobik, denge ve esneme.
Egzersizlere başlamadan önce, dinamik esneme ile kaslarınızı ısıtmanız gerekir. Bu ısınma, esnekliği ve kan akışını artırır. Aynı zamanda enerjinizi yükseltir ve sinir sinyallerinizi harekete geçirir.
Aerobik Egzersizler: Aerobik egzersizler büyük kasları hareket ettirir ve derin nefes almanıza neden olur. Bu egzersizlerle kan akışınız artar ve vücudun doğal ağrı kesicileri olarak işlev gören endorfin salgılarsınız.
Denge Egzersizleri: Polinöropati, kaslarınızı ve eklemlerinizi gergin ve zayıf hissettirebilir. Denge egzersizleri gücünüzü artırmak ve düşmeleri önlemek için idealdir.
Esneme Egzersizleri: Esneme, esnekliğinizi artırır ve diğer fiziksel aktiviteler için vücudunuzu ısıtır. Rutin germe, egzersiz yaparken yaralanma riskini de azaltabilir.