Omuz Sıkışması Nedir?

Omuz sıkışması sendromu, omuz ağrısının yaygın bir nedenidir. Omuzdaki kemiklerde tendon veya bursa sıkışması olduğunda ortaya çıkar. Omuz sıkışması, omuz ekleminizin etrafındaki kasları kolunuzun üst kısmına bağlayan lastiksi doku olan rotator manşet tendonunu etkiler. Omuz ekleminin kullanıldığı boya yapma, kol kaldırma gibi baş üstü hareketleri veya yüzme, tenis gibi spor aktiviteleri, özellikle tekrarlandığı durumlarda, omuz sıkışma sendromu için bir risk faktörüdür. Diğer risk faktörleri arasında kemik ve eklem anormallikleri bulunur.

Omuz sıkışması, doğru tip omuz egzersizleriyle veya manuel terapi gibi fizik tedavi yöntemleriyle birkaç hafta veya ay içinde düzelir, ancak doğru yaklaşımlara tedavi edilmediğinde tekrarlayan veya devam eden bir sorun haline gelebilir.

Omuz Sıkışma Belirtileri

Omuz sıkışması aniden başlayabilir veya yavaş yavaş ortaya çıkabilir.

Belirtiler şunları içerir:

  • Omzunuzun üst ve dış tarafında ağrı
  • Kolunuzu kaldırdığınızda, özellikle başınızın üzerine kaldırdığınızda kötüleşen ağrı
  • Geceleri ortaya çıkan, uykunuzu etkileyen omuz ağrısı
  • Kolda güçsüzlük
  • Omuz hareketlerinde kısıtlılık

Ne Zaman Tıbbi Yardım Alınmalı?

Birkaç hafta içinde geçmeyen veya normal aktivitelerinizi yapmanızı engelleyen omuz ağrınız varsa bir doktora görünmelisiniz.

Doktorunuz fiziksel muayene esnasında omzunuzu inceler ve omuz ekleminizi kolay bir şekilde ne kadar kullanabildiğinizi görmek için kolunuzu farklı şekillerde hareket ettirmenizi ister.

Omuz sıkışması teşhisi sonrası sendromun ilerleme durumuna bağlı olarak doktorunuz tedavi sürecinizi hemen başlatır. Aspirin, naproksen veya ibuprofen gibi oral anti-inflamatuar ilaçlar omuz sıkışması sendromu için en yaygın tedavi olmaya devam etmektedir. İlaç almaya ek olarak, ılık bir duşta her gün esnemek ağrıyı yönetmenize yardımcı olacaktır. Ağızdan anti-inflamatuar ilaç kullanımına rağmen kalıcı semptomlarınız varsa, doktorunuz kortizon tipi bir enjeksiyonu düşünebilir. Kortizon, yalnızca gerektiğinde kullanılması gereken güçlü bir anti-inflamatuar ilaçtır, çünkü tekrar tekrar kullanılırsa kas ve tendonların zayıflamasına neden olabilir. Tedavi sürecinde omuz ile yapılan tekrarlayan aktivitelerden, özellikle dirseğin omuz üzerinde olduğu hareketlerden kaçınmanız gerekecektir.

Omuz Sıkışması Sendromunda Fizik Tedavinin Önemi

Doktorunuz, omuz sıkışması tedaviniz kapsamında omuz kaslarını güçlendirme ve germede etkili olacak egzersizleri uygulayabilmeniz için size bir fizik tedavi programı önerebilir. Bir fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulaması olan manuel terapi, bel ve boyun fıtığı rahatsızlıklarında olduğu gibi omuz sıkışması sendromunda da oluşan ağrı ve hareket güçlüğünün yönetilmesi amacıyla başvurulan oldukça etkili bir yöntemdir. Fizirem’deki uzman hekiminiz, omuz sıkışması tedavisi kapsamında manuel terapi yöntemine ek olarak, omuz duruşunuzu iyileştirmeye ve hareket açıklığınızı geliştirmek için kaslarınızı güçlendirmeye yardımcı olacak özel egzersizler de önerecektir.