Kronik bir merkezi sinir sistemi hastalığı olan Multiple Skleroz (MS), genellikle beyin ile birlikte omurilik ve gözleri etkiler. Kendini ataklarla gösteren bu hastalık yaşam kalitesini düşüren birçok şikayete yol açabilir.
Genellikle 20 ila 40 yaş arasındaki yetişkinlerde görülen Multiple Skleroz bu yaş grubunun dışında kalan çocuk ve yaşlılarda da ortaya çıkabilir.
Omurganın en altında yer alan kuyruk sokumu vücudun alt kısmını destekleyerek dengeyi sağlar. Kaslar, bağlar ve diğer yumuşak dokular tarafından çevrili olan kuyruk sokumunda farklı nedenlerle ağrı problemleri görülebilir.
Kuyruk sokumu ağrısı toplumumuzda yaygın görülen bir şikayettir. Çoğu zaman önemsenmeyen bu durum hareketsizlik, yanlış duruş ve oturuş gibi basit nedenlerle olabileceği gibi enfeksiyon ve tümör oluşumlarına da işaret edebilmektedir. Bu nedenle kuyruk sokumu ağrısı tedavi edilmesi gereken bir sağlık problemidir.
Kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen kuyruk sokumu ağrısı, şikayetin nedenlerinin belirlenmesinin ardından uygun yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. İlaç tedavisi, fizik tedavi yöntemleri ve nadir de olsa ciddi vakalarda cerrahi müdahale uygulanabilmektedir.
Kuyruk sokumu ağrısı nedir?
Koksiks omurganın en altında yer alan ve yaygın adıyla kuyruk sokumu denilen yapıdır. Kuyruk sokumu ağrısı veya diğer adıyla koksigodini de bu bölgede meydana gelen ağrılardır.
Koksiks kemiği üzerine alınan darbeler, omurga rahatsızlıkları, yanlış oturma, enfeksiyonlar, doğuştan gelen anormallikler, bel fıtığı ve daha birçok nedenle kuyruk sokumunda ağrı şikayetleri ortaya çıkabilir. Kuyruk sokumu ağrısı kadınlarda erkeklerden çok daha yaygın görülmektedir. Bu durumun nedenleri ise kadınlarda kalça kemiğinin (pelvis) daha geniş olması; hamilelik ve doğumlardır.
Kuyruk sokumu ağrısı neden olur?
Kuyruk sokumu ağrısı birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir. Bu nedenlerin başlıcaları şu şekilde sıralanabilir:
- Koksiks kemiği veya kuyruk kemiği üzerine alınan sert darbeler ve travmalar
- Yanlış oturma pozisyonu
- Duruş bozuklukları
- Hareketsizlik
- Uzun süre ayakta kalma veya uzun süre oturma
- Bel fıtığı
- Doğuştan gelen kuyruk sokumu anomalileri
- Sinir sıkışmaları
- Aşırı kilo veya normalin altında kilo
- Omurga bölgesini tutan rahatsızlıklar
- Tümörler
- Enfeksiyonlar
- Kemik zarı iltihaplanması
- Ağır yük kaldırma
- Bazı ameliyatlar
- Pelvik tavan bölgesinde işlevsel problemler
- Doğum esnasında yaralanma
Kuyruk sokumu ağrısı hamilelikte de yaygın şikayetler arasında yer almaktadır. Bebeğin kuyruk kemiğine uyguladığı basınç, hormonal değişimlere bağlı olarak gevşeyen eklemlerin kuyruk kemiğinin kaymasına yol açması, hapşırma veya öksürme gibi hareketler, kabızlık, ağır kaldırma, travma ve cinsel ilişki hamilelikte kuyruk sokumu ağrısı nedenleridir.
Kuyruk sokumu ağrısı belirtileri nelerdir?
Koksigodininin en tipik belirtisi kuyruk sokumu bölgesinde hissedilen ağrı şikayetidir. Kuyruk sokumu ağrısı belirtileri şöyle sıralanabilir:
- Özellikle oturma, kalkma ve temas sırasında ortaya çıkan şiddetli ağrı ve acı hissi
- Düşme veya alınan darbeler sonucu doku hasarı ve yara
- Kadınlarda cinsel ilişki esnasında kuyruk sokumunu tutan ağrı ve acı
- Dışkılamanın ağrıya neden olması
- Bacak ağrısı
- Belli aktivitelerle şiddeti artan ağrı (bisiklete binme, merdiven çıkma, araç kullanma, eğilme vb.)
Kuyruk sokumu ağrısı nasıl tedavi edilir?
Kuyruk sokumu ağrısı şikayeti ile doktora başvuran hastalarda fizik muayene ve ağrının nedenlerinin tespit edilmesi için bazı görüntüleme yöntemleriyle tanı koyulmaktadır.
Elle muayene ve gerekli görüldüğünde rektal muayene uygulanabilir. Bunun yanı sıra tanıda bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans görüntüleme ve röntgen yöntemlerinden de faydalanılır. Bu yöntemlerle iltihaplanma, tümör, kırık veya çatlaklar, yaralanma ve dokularda hasar olup olmadığı tespit edilebilir.
Tedavi ağrıya yol açan nedenlerin tespit edilmesi sonrası hastaya özel planlanır.
- Ağrı şikayetleri için genellikle ilaç tedavileri, lokal enjeksiyonlar uygulanabilmektedir.
- Sıcak ve soğuk uygulaması da kuyruk sokumu ağrısı tedavisinde kullanılan bir yöntemdir.
- Kuyruk sokumu bölgesindeki enfeksiyonlar antibiyotik tedavisi gerektirebilir.
- Fizik tedavi uygulamaları pelvik tabanın desteklenmesi, kas güçlendirme ve ağrı şikayetlerinin hafifletilmesi amacıyla uygulanır. Fizyoterapist eşliğinde çeşitli egzersizler gerçekleştirilir.
- Masaj terapisi ile kuyruk sokumu kasları rahatlatılarak ağrı şikayetleri azaltılabilir.
- Hafif anestezi altında manipülasyon yöntemi de son dönemde tercih edilmekte ve başarılı sonuç vermektedir.
- Kuyruk sokumu ağrısının nedeni farklı hastalıklardan da kaynaklanabilir. Bu hastalıkların tedavisinde cerrahi müdahale gerekebilmektedir. Bel fıtığı, tümörler, pelvik taban hasarlanması gibi durumlarda ameliyat gerekebilir.
Kuyruk sokumu ağrısı nasıl önlenir?
Kuyruk sokumu ağrısı her zaman önlenmeyebilir. Bununla birlikte özellikle duruş, oturuş, yaşam tarzı, kilo gibi nedenlere bağlı koksigodini şikayetlerinin önüne geçmek basit önlemlerle mümkündür.
- Vücudunuzu destekleyen, kuyruk sokumuna baskı uygulamayan, düzgün ve sırtınızın doğru hizalandığı bir oturma pozisyonunu tercih edin.
- Uzun süre aynı pozisyonda hareketsiz kalmayın. Otururken sık sık pozisyonunuzu değiştirin.
- Masa başı işlerde çalışıyorsanız kuyruk sokumunuzu destekleyen özel yastıklar kullanabilirsiniz. Ayrıca düzenli mola vermek; kalkıp hareket etmek son derece faydalıdır.
- Pelvik taban kaslarınızı güçlendirmek, vücudunuzun esnekliğini artırmak için düzenli egzersiz yapın.
- İdeal kiloda olmak hem kuyruk sokumu ağrılarına karşı bir önlemdir hem de sağlıklı yaşamın şartlarından biridir.
- Doğru ve dik duruşu koruyun.
- Eklem ve dokularınızın sağlıklı kalabilmesi için günlük yeterli su tükettiğinizden emin olun.