Kas Zayıflığı Nedir?
Kas zayıflığı, bir veya daha fazla kasta kuvvetin azalmasıdır. Bu durum, nörolojik ve metabolik bozuklukların ve kas hastalığının yaygın bir semptomudur. Kas güçsüzlüğü genellikle tiroit problemi, felç, omurilik yaralanması veya kronik kas bozukluğu gibi başka bir sağlık sorununun sonucu olarak ortaya çıkar.
Yürüme, yokuş ve merdiven çıkma, oturduğu yerden kalkma gibi günlük hareketlerde sorunlara neden olan kas distrofisi ve dermatomiyozit (kas iltihabı) gibi kas hastalıkları, kas güçsüzlüğünün yaygın nedenleridir. Diğer yaygın nedenler arasında Guillain-Barre sendromu (bir otoimmün sinir bozukluğu), amiyotrofik lateral skleroz (ALS, Lou Gehrig hastalığı olarak da bilinir), felç ve hatta sıkışmış bir sinir gibi nörolojik bozukluklar bulunur. Miyastenia gravis olarak bilinen otoimmün nöromüsküler bozukluğa kas güçsüzlüğünün yanı sıra göz kapaklarının sarkması ve çift görme eşlik eder.
Addison hastalığı ve hipertiroidizm gibi metabolik bozukluklar da bir kasta veya bir grup kasta güçsüzlüğe yol açabilir. Kas zayıflığının diğer olası nedenleri arasında zehirlenme, botulizm ve kandaki düşük potasyum seviyeleri bulunur.
Sebebe bağlı olarak, bir kasta, bir grup kasta veya tüm kaslarda güçsüzlük meydana gelebilir ve buna ağrı, atrofi, kramp veya diğer belirtiler eşlik edebilir.
Kas Zayıflığından Korunmak İçin Ne Yemeli, Nasıl Beslenmeli?
Kalsiyum ve D vitamini yönünden zengin besinler kas ve kemik sağlığına yardımcı olabilir. Kalsiyum açısından zengin yiyecekler arasında süt, peynir, yoğurt vb. süt ürünleri, brokoli ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, portakal suyu ve tahıllar gibi kalsiyum katkılı yiyecekler ile sardalya ve somon gibi balıklar bulunur. Kas zayıflığından korunmak için anti-inflamatuar bir diyet uygulamak da kasları güçlendirmeye ve gelecekte ortaya çıkabilecek kas zayıflığını en aza indirmeye yardımcı olabilir. En iyi anti-inflamatuar yiyecekler arasında meyveler ve yeşil yapraklı sebzeler gibi renkli besinler bulunur. Yağlı balıklar, kabuklu yemişler, tohumlar ve avokado gibi sağlıklı yağlar da kas zayıflığına neden olabilecek durumlarla mücadelede çok etkilidir.
Kas Zayıflığında Fizik Tedavinin Önemi
Düzenli bir fizik tedavi kas gücünü artırmada oldukça etkilidir. Fizyoterapistin talimatları doğrultusunda kasları inşa etmek ve güçlendirmek için ekipmanlı veya ekipmansız düzenli egzersizler yapılır. Ayrıca, elektroterapi de kasılmalarına neden olarak kasların güçlenmesine yardımcı olur. Zorunlu hareketsizlik durumunda (örn. ameliyat sonrası) kas gücünün azalması ve kas dengesizliği de bu yöntemle önlenir.
Fizirem’deki fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları, kas zayıflığınızı değerlendirerek size özel bir kas güçlendirme egzersiz planı hazırlar. Genel hatlarıyla bir kas güçlendirme planı, etkilenen kasları hedef alan ve plan ilerledikçe yavaş yavaş yoğunlaşan hafif, düşük etkili egzersizlerden oluşur. Güçlendirme egzersizleri, hastanın güvenli ve etkili bir şekilde kas gücünü geliştirmesini sağlamak için esneklik ve denge egzersizleriyle birleştirilir.