Karpal Tünel Sendromu Nedir?
Karpal tünel sendromu, el ve kolda ağrı, karıncalanma ve uyuşmaya neden olan bir sinir sıkışması durumudur. Karpal tünel bilekte yer alan dar bir kanaldır. Bileğin bir tünele benzeyen bu kısmı median sinir ve tendonların eli ve önkolu birbirine bağlamasını sağlar. Ellerini kullanarak iş yapanlarda özellikle aynı el ve bilek hareketlerini sürekli tekrarlayan kişilerde daha fazla görülen sendrom, median sinirin karpal tünelde sıkışması sonucu ortaya çıkar. Fizik tedavi uzmanlarınca uygulanan bir egzersiz programı, doktorunuzun karpal tünel sendromu için önerebileceği bir tedavi seçeneğidir. Spesifik fizik tedavi egzersizleri bilekte median sinir üzerindeki baskıyı azaltmaya yardımcı olabilir ve semptomları hafifletebilir.
Karpal Tünel Sendromu Kimlerde Görülür?
- Sürekli olarak ve ellerini desteklemeksizin bilgisayar klavyesi ve faresi kullananlarda,
- Aşırı el işi yapanlar kadınlarda,
- Müzik enstrümanı çalanlarda,
- Ağır el aletleri ile çalışan marangoz ve bahçıvanlarda,
- Titreşimli el aletlerine düzenli olarak maruz kalan teknisyenlerde,
- Ayrıca, şeker, tiroit hastalıkları, romatoid artrit (eklem iltihabı), gut, aşırı şişmanlık gibi rahatsızlıklara sahip olanlar ile hamilelerde de sık görülür.
Karpal Tünel Sendromunda Fizik Tedavinin Rolü
Karpal tünel sendromu tanısı konduktan sonra planlanan bir fizik tedavi programı, semptomlarınızı azaltmada ve sizi normal aktivitelerinize geri döndürmede oldukça etkili olacaktır.
Karpal tünel sendromunuzun nedenlerine bağlı olarak, terapi programınız şunları içerebilir:
- Günlük hayatın düzenlenmesi konusunda kapsamlı eğitim
- El, parmak ve önkoldaki kasların gücünü geliştirmek için egzersizler
- Boyun ve gövdenin duruşu ile sırt kaslarını geliştirmek için egzersizler
- El bileği, el ve parmakların esnekliğini artırmak için germe egzersizleri
- Ağrıyı hafifletmek için sıcak / soğuk tedavilerin kullanımı
- Rahatsızlığı azaltmak için gece ateli kullanımı
- Çalışma ortamı düzenlemeleri
- Bilgisayar karşısında çalışıyorsanız, bileğinizi bükerek çalışmaktan kaçınmak için klavyenin doğru hizalanması önemlidir.
- Ellerinizi ve bileğinizi titreşime maruz bırakan bir iş yapıyorsanız titreşim önleyici eldivenler gibi destekleyici ekipmanlar kullanabilirsiniz.
Fizik tedavinin amacı, ameliyat gerektirmeden semptomlarınızı azaltmak, olabildiğince aktif ve fonksiyonel olmanızı sağlamak ve normal iş, ev ve boş zaman aktivitelerinizi sürdürmenize yardımcı olmaktır.
Karpal tünel sendromuna bağlı semptomlarınızı azaltacak fizik tedavi hareketlerinden birkaçı şunlardır:
- Bileklerinizi düz tutup, parmaklarınızı yavaşça kendinize çekin ve 5’e kadar sayın. Daha sonra parmaklarınızı gevşetin ve hareketi tekrarlayın.
- Parmaklarınızı sıkıp, elinizi yumruk yapın. Yumruğunuzu bileğinizden aşağıya bükün ve 5′e kadar sayın. Daha sonra bileklerinizi düz tutun, parmaklarınızı gevşetin ve tekrar yumruk yaparak hareketi tekrarlayın.
- Her iki egzersizi de toplam 10 kere uygulayın. Egzersizlerin bitiminde, kollarınızı ve ellerinizi gevşeterek yanlarda dinlendirin.