Felç sonrası fizik tedavi

 

Felç (inme) rehabilitasyonu, felç sonrası iyileşmenin önemli bir parçasıdır. Bu tedavinin amacı, felçten sonra oluşan kısmi beyin hasarından ötürü kaybedilmiş olan becerilerin yeniden öğrenilmesine yardımcı olmaktır. Felç sonrası fizik tedavi, hareket bağımsızlığının yeniden kazanılmasına ve yaşam kalitesinin artmasına yardımcı olur.

Felç Sonrası Fizik Tedavi Neleri İçerir?

Felç sonrası fizik tedavide birçok yaklaşım vardır. Rehabilitasyon planı, felçten etkilenen uzva veya azalmış/ kaybedilmiş yetinin türüne bağlı olarak hazırlanacaktır.

Hazırlanan fizik tedavi programındaki fiziksel aktiviteler şunları içerebilir:

Motor beceri egzersizleri. Bu egzersizler, kas gücünü ve koordinasyonunu geliştirmeye yardımcı olabilir.

Hareketlilik eğitimi. Yürüteç, baston, tekerlekli sandalye veya ayak bileği ateli gibi destekleyici cihazların kullanımının öğrenilmesini içerir.

Kısıtlamaya bağlı tedavi. Etkilenen uzvun işlevini geliştirmeye yardımcı olurken pratik olarak etkilenmeyen bir uzvun hareketi kısıtlanır. Bu terapiye zorunlu kullanım tedavisi de denir.

Hareket açıklığı tedavisi. Bazı egzersizler ve tedaviler kas gerginliğini (spastisite) hafifletebilir ve hareket aralığının geri kazanılmasına yardımcı olabilir.

Felç Sonrası Motor Becerileri Yeniden Kazanmak Mümkün Mü?

Çoğu inme hastası için rehabilitasyon esas olarak fizik tedaviyi içerir. Fizik tedavinin amacı, inme hastasının yürüme, oturma, ayakta durma, uzanma ve bir hareketten diğerine geçme gibi basit motor aktiviteleri öğrenmesini sağlamaktır.

Hastaların günlük aktiviteleri yeniden öğrenmelerine yardımcı olacak başka bir terapi türü de mesleki terapidir. Amacı, felçli hastanın yeme, içme, yutma, giyinme, banyo yapma, yemek pişirme, okuma, yazma ve tuvaleti kullanma gibi günlük aktiviteleri öğrenmesine yardımcı olmaktır. Mesleki terapistler hastanın bağımsız veya yarı bağımsız olmasına yardımcı olmaya çalışır.

Konuşma terapisi, inme hastalarının dil ve konuşma becerilerini veya diğer iletişim biçimlerini öğrenmelerine yardımcı olur. Konuşma terapisi, muhakeme veya düşünme ile ilgili herhangi bir sorunu olmayan, ancak konuşmada problem yaşayan hastalar için uygundur. Zaman ve sabırla, inme geçiren bir kişi dil ve konuşma yeteneklerini yeniden kazanabilmektedir.

Felç Sonrası Fizik Tedavi Ne Zaman Başlamalı?

Felç sonrası rehabilitasyon programına ne kadar erken başlanırsa, kaybedilen yetenek ve becerileri kazanma olasılığı o kadar artar. Yaygın başlama zamanı, hekim tarafından uygun görüldüğü takdirde, felçten 24-48 saat sonradır.

Felç Sonrası Fizik Tedavi Süreci Ne Kadar Sürer?

Felç rehabilitasyonunun süresi, inmenin şiddetine ve yarattığı komplikasyonlara bağlıdır. Bazı felçli hastalar hızla iyileşir. Ancak pek çoğu, felçten sonra aylar hatta yıllar süren uzun süreli fizik tedavi ve rehabilitasyon sürecine ihtiyaç duyar. Aşama kaydedildikçe ve hastanın ihtiyaçları değiştikçe felç sonrası fizik tedavi programı da değişecektir.