Dizde yırtılma veya menisküs yırtılması en sık görülen diz yaralanmalarından biridir. Dizinizi sertçe ve aniden bükmenize veya döndürmenize neden olan herhangi bir aktivite diz yırtılmasına neden olabilir. Menisküs, diz eklemini yastıklayan ve stabilize eden C şeklinde bir kıkırdak parçasıdır. Kemikleri aşınma ve yıpranmaya karşı korur. Sert bir bükülme hareketi, ani bir manevra veya aşırı yüklenme ile yırtılabilen menisküs, dizde ağrı, şişlik ve sertleşmeye neden olur. Menisküs yırtılmaları diz ekleminin kullanıldığı hareketlerde kısıtlılık yaratır ve dizinizi tamamen uzatmakta zorluk çekmenize neden olur. Dinlenme, ağrı kesici kullanma, fizik tedavi, buz uygulamaları ve ilaç tedavisi gibi tedaviler bazen yırtılmış bir menisküsün ağrısını hafifletmek ve iyileştirmek için yeterlidir. Bununla birlikte, bazı ağır durumlarda menisküs yırtılmaları cerrahi onarım gerektirebilir.
Dizde Yırtılma Nedenleri Nelerdir?
Diz yırtılması veya menisküs yırtığı, ani dönme, yön değiştirme veya durma gibi dizinizi zorlamanıza neden olan spor hareketleri veya herhangi bir aktiviteden kaynaklanabilir. Diz çökmek, çömelmek veya ağır bir şeyi kaldırmak da bazen diz yırtılmasına neden olabilir. Futbol ve basketbol gibi temaslı sporların yanı sıra, voleybol ve tenis gibi temassız sporlarda da sporcuların diz yırtılması ile karşı karşıya kalma riski yüksektir.
Koşarken aniden yön değiştirildiğinde de ortaya çıkabilir ve sıklıkla ön çapraz bağ yaralanması gibi diğer diz yaralanmalarıyla birlikte görülür. Diz yırtılmaları yaşlı sporcular için özellikle yüksek risk oluşturmaktadır çünkü menisküs yaşla birlikte zayıflar. Yaşlı erişkinlerin dizlerindeki dejeneratif değişiklikler, diz yırtılmalarının daha kolay oluşmasına katkıda bulunabilir. Diz yırtılmaları, 65 yaş ve üstü kişilerin %40’ından fazlasında görülen bir durumdur. Aynı şekilde, aşırı kilolu kişilerin de diz yırtılması yaşama olasılığı daha yüksektir.
Dizde Yırtılma Belirtileri Nelerdir?
Diz yırtılmalarında genellikle aşağıdaki belirtiler ve semptomlar gözlenir:
- Dizin içinden gelen sesler
- Dizde şişme veya sertlik
- Özellikle dizinizi bükerken veya döndürürken ağrı
- Dizinizi tamamen düzleştirmede zorluk
- Hareket etmeye çalıştığınızda dizinizi kilitlenmiş ya da bir noktada takılmış gibi hissetmek
Ne Zaman Doktora Görünmeli?
Diziniz ağrılıysa ve şişse veya dizinizi her zamanki gibi hareket ettiremiyorsanız vakit kaybetmeden hekime doktorunuza başvurmalısınız. Yapılan muayene ve değerlendirmeler sonucunda eğer dizinizde yırtılma varsa uzman hekim yırtığın hangi derecede olduğuna bakarak fizik tedavi ya da cerrahi tedavi yönlendirmesi yapacaktır. Menisküs yırtılmaları konusunda da deneyimli uzmanlara sahip Fizirem klinik ekibi, hazırladıkları özel programlar ile rahatsızlığa bağlı semptomlarınızı kısa süre içinde hafifleterek dizinizi tekrar rahat bir şekilde kullanabilmenizi hedefler.