Bursit Nedir?
Basitçe ifade etmek gerekirse bursit, bursa iltihabı ve bursa kesesinde sıvı birikmesidir. Bursa, eklem çevresinde bulunan ve kemik ile çevresindeki yumuşak doku (deri, kaslar, bağlar ve tendonlar gibi) arasındaki sürtünmeyi azaltmaya yarayan ince, kaygan bir kesedir.
Vücuttaki yaklaşık 160 bursadan sadece birkaçı genellikle bursite neden olur. Bunlar diz, omuz, dirsek ve kalçada bulunur. Daha seyrek olarak, bursit topukta, el bileğinde ve ayak başparmağında da görülebilir.
Tendinit Nedir?
Tendinit, kası kemiğe bağlayan kalın, esnek bir doku kordonu olan tendonun iltihaplanmasıdır. Tendonlar, kasların kemikleri hareket ettirmesine yardımcı olur. Tendinit en sık omuz, dirsek, el, bilek, başparmak, diz veya ayak bileğinde görülür. Tendinit ağrısı bir eklemin yakınında meydana geldiğinden, bazen artrit ile karıştırılır. Tendinit, 40 yaşın üzerindeki yetişkinlerde ve sporcularda daha yaygındır. Bazı sporlarda özel tendinit türleri görülür (ör. Tenisçi dirseği, golfçü dirseği, atıcı omzu, yüzücü omzu)
Bursit ve tendinit, iltihaplanma veya şiddetli şişlik, kasların ve kemiklerin hareket etmesine yardımcı olan yumuşak dokuyu etkilediğinde ortaya çıkar. İltihaplanma, vücudun yaralanmaya verdiği doğal tepkinin bir parçasıdır ve ayrıca tendon ve eklemlerde tekrarlanan tahriş veya stresten kaynaklanabilir.
Bursit ve Tendinit Belirtileri Nedir?
Bursit ve tendinit semptomları, vücudun etkilenen kısmında kızarıklık, şişme, hassasiyet ve ağrıyı içerir. Etkilenen bölgenin etrafındaki cilt dokunulabilecek kadar sıcak olabilir. Genellikle fiziksel aktivite sırasında ve sonrasında semptomlar daha belirgindir ve zamanla kötüleşir.
Bursit ve tendinit, tendonların ve kasların aşırı kullanılmasının bir sonucu olarak ortaya çıkma eğilimindedir ve genellikle sporcuları ve işleri uzun süreler boyunca aynı hareketleri gerektiren kişileri etkiler. Örneğin marangozlukta gerekli olan tekrarlayan çekiçleme ve boyama hareketleri veya beysbolda gereken fırlatma ve sallanma hareketleri sonucu omuzda bursit veya tendinit gelişebilir.
Bursit ve Tendinit Nasıl Tedavi Edilir?
Doktorlar tanıdan sonraki birkaç hafta dinlenme, buz, kompresyon ve yüksekte tutma kombinasyonunu önermektedir. İlk tedavinin süresi, yaralanmanın ciddiyetine göre değişir ve doktorunuz tarafından belirlenir.
Vücudun iyileşmesi için vücudun etkilenen kısmının dinlendirilmesi gerekir. Atel, askı veya koltuk değnekleri, etkilenen bölgeyi hareketsiz tutmanıza yardımcı olabilir. Doktorlar, teşhisten sonra iki veya üç hafta süreyle immobilizasyon (hareketsizlik) önerebilirler. Bursa veya tendondaki iltihap tamamen azalıncaya kadar, doktorlar yaralanmaya neden olan aktivitenin yanı sıra vücudun etkilenen kısmına baskı uygulayan diğer aktivitelerden kaçınmayı önermektedir. İşe veya spor rutinine çok erken dönmek, bursit veya tendinitin geri dönme riskini büyük ölçüde artırır.
Bursit veya tendinitin neden olduğu şişlik ve hassasiyet giderildikten sonra, doktorlar, etkilenen kas ve tendonlarda gücü ve esnekliği yeniden oluşturmak için fizik tedavi önerebilir. Kısa bir süre hareketsiz kaldıktan sonra bile kasların ve tendonların zayıflaması yaygındır. Uygun şekilde yenilenene kadar bu dokular daha fazla yaralanmaya eğilimlidir.
Fizirem’deki fizik tedavi uzmanları, semptomlarınızın şiddetine ve bursit ya da tendinitin oluştuğu yere göre yapabileceğiniz basit egzersiz serilerinden oluşan bir fizik tedavi planı hazırlar. Bu plana ek olarak, iyileşmeye yardımcı olmak için ısı ve masaj terapileri gibi destekleyici tedavi seçenekleri sunulur ve en kısa sürede semptomlarınızın hafiflemesi hedeflenir.